Ryż z marchewką i zielonym groszkiem

Z serii danie bezmięsne…

Ryż z marchewką i zielonym groszkiem, danie lekkie, szybkie i pożywne.

Potrzebujemy:

  • Ryż (1 szklanka ryżu na 2 szklanki wody) W garnuszku gotujemy wodę z solą, ryż płuczemy, wrzucamy do gotującej wody. Gotujemy 15 min na wolnym ogniu, po tym czasie zostawiamy na następne 15 min, aby ryż doszedł.
  • 3 marchewki
  • Groszek zielony świeży lub mrożony (wcześniej wykładamy do rozmrożenia) lub słoiczek około 330 g. Opcjonalnie można oddać jeszcze fasolkę żółtą lub zieloną.
  • 1 papryka zielona lub czerwona
  • 1 cebula
  • Pół łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka masła klarowanego lub oleju kokosowego

Przygotowanie:

  • Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę, po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i smażymy chwilę, przekładamy.
  • Fasolkę gotujemy aldente.
  • Marchewkę obieramy i strugamy obieraczką na cienkie słupki, wrzucamy na patelnie, podlewamy wodą i dusimy chwilę.
  • Łączymy składniki, ugotowany ryż, marchewka, cebula z papryką, groszek zielony, fasolkę, kurkuma, sól i pieprz.
  • Mieszamy składniki, doprawiamy do smaku.




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked