Sos z boczniaków (lub pieczarek)

Szybki w przygotowaniu i do tego bardzo smaczny! Sos z boczniaków na śmietance z orzechów nerkowca, idealny do kasz, surówek lub jako dodatek do mięsa. U nas króluje w towarzystwie surówek, bo mięso raczej u nas nie gości.

✴️A wiecie, że boczniaki w 100 g dostarczają ok. 0,8 mg cynku ! (pieczarki trochę mniej 0,6 mg)To bardzo dużo, tego ważnego dla nas minerału. Cynk to w końcu jeden z najważniejszych składników wspierających tak ważny dla nas układ odpornościowy! Oprócz grzybów cynk znajdziemy jeszcze w , warzywach kapustnych, pestkach (dynia, sezam) i strączkach.

Sos z boczniaków

Potrzebujemy:

  • Boczniaki (Około 500 g)
  • 1 cebula
  • Śmietanka z orzechów nerkowca – jak zrobić zerknij TU – to bardzo proste !
  • Masło klarowane lub olej kokosowy

Przygotowanie:

  • Boczniaki myjemy, oczyszczamy, kroimy w paski.
  • Na patelni rozpuszczamy tłuszcz, podsmażamy na rumiano cebulę
  • Do cebuli dodajemy boczniaki, delikatnie solimy, mieszamy, dusimy do odparowania wody.
  • Gdy woda odparuje, do grzybów wlewamy śmietankę, tyle ile chcemy uzyskać sosu. Dosmaczamy solą i pieprzem, już nie dusimy!
  • Sos z pieczarek robimy tak samo.
  • Podajemy z kaszami i surówkami lub jako dodatek do pieczeni.

Jeśli macie dużo boczniaków, warto takie grzyby wysuszyć, są świetne jak dodatek do sosów 🙂


You may also like



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked