Naleśniki kokosowe

Pyszna alternatywa na naleśniki bez glutenu. Kokosowa nuta i delikatność w smaku na pewno wam zasmakuje 🙂

Naleśniki kokosowe

Potrzebujemy: z tej porcji ciasta wychodzi 7-8 małych naleśników.

  • 125 ml wody źródlanej gazowanej
  • 250 ml mleka roślinnego
  • 1 łyżeczka miodu lub ksylitolu
  • 80 g mąki kokosowej
  • 70 g mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka wiejskie
  • szczypta soli
  • wanilia
  • olej kokosowy
  • Cynamon do podania

Przygotowanie:

  • Jajka miksujemy z miodem, wodą i mlekiem, dodajemy mąki, sól i wanilię, mieszamy razem, w razie konieczności dolewamy wody (konsystencja gęstej śmietany). Natłuszczamy patelnie olejem kokosowym (ja robię to tylko na początku), następnie ciasto musimy rozsmarować na patelni łyżką (chochlą) i zrumienić z dwóch stron.
  • Naleśniki podajemy z ulubionym dżemem (bez cukru), obowiązkowo posypujemy cynamonem 🙂
  • Propozycja podania naleśników kokosowych: Naleśniki smarujemy prażonymi jabłkami z rodzynkami, możemy dodać kawałki banana, polewamy zmiksowanymi truskawkami (u mnie są to truskawki z mlekiem roślinnym i miodem lub truskawki zmiksowane z orzechami nerkowca i odrobiną wody. Oczywiście sos do polania możemy zrobić z każdego dostępnego dla nas owocu np. porzeczek, wiśni, jagód, borówek, malin itp..



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked