Ryba w sosie pomidorowo-winnym z żurawiną

Szybkie ekskluzywne danie rybne, które możemy wykonać z dowolnej ryby 🐟. Dodatek wina i żurawiny nadaje tej potrawie klasy i wyrazistości w smaku.

Ryba w sosie pomidorowo-winnym z żurawiną

Potrzebujemy :

  • Ryba najlepiej pozbawiona ości (u mnie płaty dorsza)
  • 2 cebule czerwone
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 50 ml wina (białe lub czerwone)
  • Garść żurawiny
  • Pół łyżeczki majeranku
  • Pół łyżeczki lubczyku
  • Sól i pieprz
  • Masło klarowane lub olej kokosowy

Przygotowanie :

  • W garnku na tłuszczu smażymy na rumiano, pokrojoną w kostkę cebulę, następnie wlewamy do niej przecier pomidorowy, dodajemy sól i pieprz, dusimy chwilę razem, następnie wlewamy wino, żurawinę i mieszamy.
  • Do sosu pomidorowego dodajemy pokrojone w duże kawałki rybę, dodajemy majeranek, lubczyk, zakrywamy garnek, dusimy około 20 minut.
  • Podajemy z ryżem i ulubioną surówką 🙂 Ja polecam Ci surówkę z kiszonej kapusty z selerem lub surówkę Colesław z majonezem roślinnym.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked