Zupa rybna kokosowo-pomidorowa z pstrągiem

Jeśli lubicie zupy rybne, to ta propozycja na pewno Wam zasmakuje…

Zupa rybna kokosowo-pomidorowa z pstrągiem

Potrzebujemy:

  • 1 większy pstrąg (możemy oczywiście, wykorzystać każdą dostępną nam rybę, najlepiej w postaci filetów, wtedy mniej zabawy z ośćmi).
  • 2 cebule
  • 1 papryka
  • 2 marchewki
  • 4-5 ziemniaków
  • Około 600 ml przecieru pomidorowego
  • 1 puszka mleczka kokosowego (bez konserwantów)
  • Olej kokosowy
  • Woda
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • Pół łyżeczki świeżo zielonej kolendry
  • Sól kłodawska /pieprz /chili 🌶

Przygotowanie:

  • Pstrąga oczyszczamy, myjemy, oprószamy solą kłodawską, wkładamy do piekarnika na 200 C i około 25 minut.
  • Z upieczonego pstrąga oddzielamy mięso od ości, jest przy tym trochę zabawy i uwagi, aby nic nie przeoczyć :), dlatego dla bardziej leniwych polecam gotowe filety.
  • Do większego garnka wlewamy 2 łyżki oleju kokosowego, wkładamy pokrojoną w piórka cebulę, paprykę w paski i marchewkę w słupki, dodajemy lubczyk, sól kłodawską, wszystko razem mieszamy i podsmażamy około 3 minuty. Następnie wlewamy około 1 l wody, gotujemy około 5 minut.
  • Następnie do warzyw dodajemy, przecier pomidorowy, mleczko kokosowe, dodajemy kolendrę, chili, gotujemy około 10 minut, dodajemy pokrojone ziemniaki, i gotujemy kolejne 10 minut, aby ziemniaki były miękkie.
  • Gotowe mięso dodajemy do zupy, dosmaczamy i razem jeszcze gotujemy około 5-10 minut.
  • Podajemy posypaną świeżym koperkiem lub kolendrą.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked