Bułeczki orkiszowe – na śniadanie lub kolację

Wiem co jem…

Orkisz uznawany za energię życia, spożywany wzmacnia nasze ciało, pomaga przy zmęczeniu, spadku wydolności, problemach z sercem i układem krążenia, alergiach, utrudnionej przemianie związków wapnia, przy wzmożonej podatności na infekcje, chorobach wątroby i nerek, wzmacnia system nerwowy. 

Ponadto:

  • Orkisz zawiera duże ilości białek, a w porównaniu z innymi zbożami, białko występujące w orkiszu jest lepiej przyswajane i ma wyższą wartość biologiczną.
  • Obniża poziom cholesterolu we krwi.
  • Jest źródłem kwasu krzemowego i rzadko występującego w żywności rodanidu – związku o działaniu antybiotycznym i przeciwnowotworowym.
  • Działa jak antybiotyk i stymuluje nasz układ odpornościowy.
  • Witaminy A, E, K, z grupy B – ryboflawiny, niacyny i tiaminy
  • zawiera 56% skrobi, 11,6% białka, 2,7% tłuszczu i 2% składników mineralnych (mangan, fosfor, magnez, cynk, żelazo, potas, miedź i selen).
  • Bardzo ważne, jest występowanie zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych, znanych z korzystnego wpływu na układ krążenia.

Taka bułeczka musi być wykonana z dobrego składnika, jakim jest mąka! To ona decyduje czy te bułeczki będą dla nas zdrowe, czy nie! Mąka, którą chcemy używać w naszej kuchni, musi pochodzić ze zboża NIEPRYSKANEGO! Bez oprysków RANDAPEM! Jeśli nie mamy dostępu do takiej mąki ekologicznej, lepiej zrezygnować z mąki niż podawać dzieciom wypieki z chemią! Chemia z oprysków nie znika, odkłada się z po każdym spożyciu w organizmie, powodując wcześniej czy później różnego rodzaju schorzenia. Dlatego zastanówmy się, MY RODZICE! Co jest dla NAS ważne!

Pyszne zdrowe bułeczki na śniadanie lub kolację, na kanapkę lub przekąskę…

Potrzebujemy: (z porcji wychodzi około 15 bułeczek)

  • 500 g mąki orkiszowej Ekologicznej (ja daję pół na pół mąkę orkiszową typ 630 i typ 1850) + 3 łyżki mąki na rozczyn.
  • 300 ml wody ciepłej
  • 40 g drożdży
  • 1 łyżeczka miodu ( lub pół łyżeczki cukru na rozczyn)
  • Pół łyżeczki soli kłodawskiej
  • 1 jajko 

Przygotowanie:

  • Robimy zaczyn: W dużym kubku wlewamy ciepłą wodę, dodajemy pokruszone drożdże, miód, 3 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy na 10-15 min, zacznie się pienić i urośnie.
  • Do miski lub miksera wsypujemy mąkę, sól, jajko, wlewamy spienione drożdże, wyrabiamy ciasto.
  • Z ciasta formujemy małe lub duże bułeczki, układamy na papierze do pieczenia. Bułeczki nakrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce lub wkładamy do piekarnika z funkcją na wyrastanie ciasta 30 C.
  • Gdy bułeczki urosną, nożem robimy przedziałek, możemy je zwilżyć delikatnie wodą lub posmarować jajkiem i posypać makiem, sezamem lub czarnuszką.
  • Wkładamy do nagrzanego piekarnika.
  • Pieczemy około 25-30 min w temp. 185 C.
  • Po upieczeniu bułeczki wyjmujemy i nakrywamy bawełnianą ściereczką, dzięki temu są mięciutkie.

Bułeczki graham z mąką graham typ 1850




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked