JAGLANKA na śniadanie i kolację

Kasza jaglana — Zawiera wiele cennych dla naszego organizmu dobroczynnych wartości, jest jedną z najstarszych i najzdrowszych kasz.

 
 

▶️Najważniejsze dla nas wartości kaszy:

  • Witaminy z grupy B — które wspomagają układ nerwowy, odpornościowy, regeneruje skórę.
  • Lecytyna, która wspomaga pamięć i regulację cholesterolu.
  • Magnez wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego.
  • Fosfor dba o nasze kości.
  • Krzemionka ratuje nam stawy, włosy skórę i paznokcie.
  • Jaglanka ma działanie zasadotwórcze, czyli poprawia równowagę kwasowo-zasadową.
  •  Nie zawiera glutenu.
  •  Zmniejsza Stan zapalny błon śluzowych.
  • Zawiera antyoksydanty, które pozwalają na redukcję występowania niekorzystnych wolnych rodników.
  •  Pomaga w czasie przeziębień, usuwa nadmiar wilgoci z organizmu, co pomaga przy katarze i kaszlu.

▶️Jaglanka jest drugą pozycją śniadaniową u nas, czasami robię ją wieczorem, żeby na rano była już gotowa i łatwa do przygotowania, bo rano to leniwi jesteśmy.

🌸 Jaglanka z jabłkiem

  •  6 łyżek kaszy jaglanej (ekologicznej)
  • 2 jabłka
  • 2 szklanki wody
  • Opcjonalnie : siemię lniane, chia, miód 🍯 

Przygotowanie:

  • 6 łyżek kaszy jaglanej, dokładnie płuczę do klarowności wody, przelewam wrzącą wodą (te czynności są niezbędne, jeśli chodzi o kaszę jaglaną, aby nie była gorzka).
  • Do garnuszka wlewam 2 szklanki wody, gotuję, wrzucam wypłukaną i sparzoną kaszę. Gotuję na małym ogniu pod przykryciem 10 min.
  • Jabłka kroję w kostkę i dorzucam po 10 min do kaszy, gotuję następne 15 min, na małym ogniu pod przykryciem.
  • Podajemy w takiej wersji lub z dodatkiem siemienia lnianego, chia, polane delikatnie prawdziwym miodem, posypane cynamonem ❤️. 

🌸 Jaglanka owocowa

  • 6 łyżek kaszy jaglanej (ekologicznej)
  • 2 jabłka
  • 1 banan
  •  Owoce sezonowe (🍇 winogron, 🍓 poziomki, truskawki, porzeczki, itp.) 
  • 2 szklanki wody

Przygotowanie:

  • 6 łyżek kaszy jaglanej, dokładnie płuczę do klarowności wody, przelewam wrzącą wodą (te czynności są nie zbędne, jeśli chodzi o kaszę jaglaną, aby nie była gorzka).
  • Do garnuszka wlewam 2 szklanki wody, gotuję, wrzucam wypłukaną i sparzoną kaszę. Gotuję na małym ogniu pod przykryciem 10 min.
  • Jabłka kroję w kostkę i dorzucam po 10 min do kaszy, gotuję następne 15 min, na małym ogniu pod przykryciem.
  • Do gotowej już jaglanki dodaje rozgnieciony banan, pokrojone owoce, dodatkowo można posypać orzechami i cynamonem.

🌼Jaglanka z daktylami i prażonymi jabłkami

Potrzebujemy:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej ekologicznej (1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody)
  • Około 7-10 daktyli
  • Dowolne jabłka (u mnie papierówki, świeże lub ze słoika)
  • 1 łyżka masła migdałowego
  • Cynamon
  • Opcjonalnie: miód

Przygotowanie :

  • W garnku zagotowujemy 500 ml wody. Kaszę płuczemy pod gorącą wodą, aż do klarowości wody. Do gotującej się wody wsypujemy kaszę i daktyle, zmniejszamy ogień, i gotujemy razem przez 15 minut, następnie zostawiamy na następne 15 minut, aby kasza doszła.
  • Świeże jabłka, kroimy, wkładamy do małego rondelka, podsmażamy delikatnie (aż jabłka będą się rozpadać). Możemy podgrzać również ciepłe jabłka ze słoiczka np takie.. JABŁKA NA ZIMĘ ☺️
  • Kasza jest gęsta, więc możemy dolać trochę wody przegotowanej, do uzyskania odpowiadającej nam gęstości. Do kaszy dodajemy 1 łyżkę masła migdałowego.
  • Rozcieramy w kaszy dokładnie masło i miękkie daktyle.
  • Przekładamy do miseczki, wykładamy na wierzch kaszy uprażone jabłka, posypujemy cynamonem. Opcjonalnie możemy skropić delikatnie miodem 😋.

🌸Jaglanka na mleku kokosowym z suszonymi śliwkami i daktylami ❤️

Potrzebujemy :

  • 500 ml mleka kokosowego
  • 6 łyżek (dużych) kaszy jaglanej
  • Cynamon
  • Suszone śliwki (moczymy w ciepłej wodzie około 10 min) v
  • Daktyle

Przygotowanie :

  • 6 łyżek kaszy jaglanej, dokładnie płuczę do klarowności wody, przelewam wrzącą wodą (te czynności są nie zbędne, jeśli chodzi o kaszę jaglaną, aby nie była gorzka).
  • Do garnuszka wlewam mleko kokosowe gotuję, wrzucam wypłukaną i sparzoną kaszę. Gotuję na małym ogniu pod przykryciem 15 minut.
  • Do gotowej już jaglanki dodajemy pokrojone daktyle i śliwki suszone, oprószamy cynamonem 🙂

❤️

Jaglanka w wersji z truskawkami…..

  • Jeśli robimy z kwaśnymi owocami opcjonalnie przed podaniem możemy dodać trochę miodu do kaszy 🙂

❤️

W wersji z daktylami i borówkami 😋

Pyszna, aromatyczna, rozgrzewajaca… Kasza jaglana z jabłkiem, rodzynkami, owocami goji, kardamonem, imbirem i cynamonem… 😋

Potrzebujemy: ilość na dużą rodzinę lub na dwa dni 🙂

  • 300 g kaszy jaglanej
  • 5 jabłek
  • Garść rodzynek
  • Garść owoców goji
  • Pół łyżeczki kardamonu
  • Pół łyżeczki cynamonu
  • Pół łyżeczki imbiru
  • 1 łyżka masła klarowanego ghee
  • 1 l Wody

Przygotowanie :

  • Do garnka wlewamy wodę zagotowujemy.
  • Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy w gorącej wodzie. Następnie wrzucamy do gotującej wody. Gotujemy na małym ogniu około 8 minut.
  • Jabłka obieramy, kroimy w kostkę.
  • Do gotującej się kaszy, dodajemy, jabłka, rodzynki, owoce goji, kardamon, cynamon, imbir, mieszamy i gotujemy jeszcze razem około 8 minut. Po tym czasie zostawiamy na jeszcze 5 minut, pod przykryciem.
  • Do gotowej kaszy dodajemy masło ghee. Przed podaniem posypujemy cynamonem. 😋
  • Jeśli kasza jest za gęsta, dolewamy przegotowanej wody.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked