JAGLANKA na śniadanie i kolację

Kasza jaglana — Zawiera wiele cennych dla naszego organizmu dobroczynnych wartości, jest jedną z najstarszych i najzdrowszych kasz.

 
 

▶️Najważniejsze dla nas wartości kaszy:

  • Witaminy z grupy B — które wspomagają układ nerwowy, odpornościowy, regeneruje skórę.
  • Lecytyna, która wspomaga pamięć i regulację cholesterolu.
  • Magnez wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego.
  • Fosfor dba o nasze kości.
  • Krzemionka ratuje nam stawy, włosy skórę i paznokcie.
  • Jaglanka ma działanie zasadotwórcze, czyli poprawia równowagę kwasowo-zasadową.
  •  Nie zawiera glutenu.
  •  Zmniejsza Stan zapalny błon śluzowych.
  • Zawiera antyoksydanty, które pozwalają na redukcję występowania niekorzystnych wolnych rodników.
  •  Pomaga w czasie przeziębień, usuwa nadmiar wilgoci z organizmu, co pomaga przy katarze i kaszlu.

▶️Jaglanka jest drugą pozycją śniadaniową u nas, czasami robię ją wieczorem, żeby na rano była już gotowa i łatwa do przygotowania, bo rano to leniwi jesteśmy.

🌸 Jaglanka z jabłkiem

  •  6 łyżek kaszy jaglanej (ekologicznej)
  • 2 jabłka
  • 2 szklanki wody
  • Opcjonalnie : siemię lniane, chia, miód 🍯 

Przygotowanie:

  • 6 łyżek kaszy jaglanej, dokładnie płuczę do klarowności wody, przelewam wrzącą wodą (te czynności są niezbędne, jeśli chodzi o kaszę jaglaną, aby nie była gorzka).
  • Do garnuszka wlewam 2 szklanki wody, gotuję, wrzucam wypłukaną i sparzoną kaszę. Gotuję na małym ogniu pod przykryciem 10 min.
  • Jabłka kroję w kostkę i dorzucam po 10 min do kaszy, gotuję następne 15 min, na małym ogniu pod przykryciem.
  • Podajemy w takiej wersji lub z dodatkiem siemienia lnianego, chia, polane delikatnie prawdziwym miodem, posypane cynamonem ❤️. 

🌸 Jaglanka owocowa

  • 6 łyżek kaszy jaglanej (ekologicznej)
  • 2 jabłka
  • 1 banan
  •  Owoce sezonowe (🍇 winogron, 🍓 poziomki, truskawki, porzeczki, itp.) 
  • 2 szklanki wody

Przygotowanie:

  • 6 łyżek kaszy jaglanej, dokładnie płuczę do klarowności wody, przelewam wrzącą wodą (te czynności są nie zbędne, jeśli chodzi o kaszę jaglaną, aby nie była gorzka).
  • Do garnuszka wlewam 2 szklanki wody, gotuję, wrzucam wypłukaną i sparzoną kaszę. Gotuję na małym ogniu pod przykryciem 10 min.
  • Jabłka kroję w kostkę i dorzucam po 10 min do kaszy, gotuję następne 15 min, na małym ogniu pod przykryciem.
  • Do gotowej już jaglanki dodaje rozgnieciony banan, pokrojone owoce, dodatkowo można posypać orzechami i cynamonem.

🌸Jaglanka na mleku kokosowym z suszonymi śliwkami i daktylami ❤️

Potrzebujemy :

  • 500 ml mleka kokosowego
  • 6 łyżek (dużych) kaszy jaglanej
  • Cynamon
  • Suszone śliwki (moczymy w ciepłej wodzie około 10 min) v
  • Daktyle

Przygotowanie :

  • 6 łyżek kaszy jaglanej, dokładnie płuczę do klarowności wody, przelewam wrzącą wodą (te czynności są nie zbędne, jeśli chodzi o kaszę jaglaną, aby nie była gorzka).
  • Do garnuszka wlewam mleko kokosowe gotuję, wrzucam wypłukaną i sparzoną kaszę. Gotuję na małym ogniu pod przykryciem 15 minut.
  • Do gotowej już jaglanki dodajemy pokrojone daktyle i śliwki suszone, oprószamy cynamonem 🙂

❤️

Jaglanka w wersji z truskawkami…..

  • Jeśli robimy z kwaśnymi owocami opcjonalnie przed podaniem możemy dodać trochę miodu do kaszy 🙂

❤️

W wersji z daktylami i borówkami 😋




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked