Kasza jaglana — Zawiera wiele cennych dla naszego organizmu dobroczynnych wartości, jest jedną z najstarszych i najzdrowszych kasz.
▶️Najważniejsze dla nas wartości kaszy:
- Witaminy z grupy B — które wspomagają układ nerwowy, odpornościowy, regeneruje skórę.
- Lecytyna, która wspomaga pamięć i regulację cholesterolu.
- Magnez wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego.
- Fosfor dba o nasze kości.
- Krzemionka ratuje nam stawy, włosy skórę i paznokcie.
- Jaglanka ma działanie zasadotwórcze, czyli poprawia równowagę kwasowo-zasadową.
- Nie zawiera glutenu.
- Zmniejsza Stan zapalny błon śluzowych.
- Zawiera antyoksydanty, które pozwalają na redukcję występowania niekorzystnych wolnych rodników.
- Pomaga w czasie przeziębień, usuwa nadmiar wilgoci z organizmu, co pomaga przy katarze i kaszlu.
▶️Jaglanka jest drugą pozycją śniadaniową u nas, czasami robię ją wieczorem, żeby na rano była już gotowa i łatwa do przygotowania, bo rano to leniwi jesteśmy.
🔴JAGLANKA Z JABŁKIEM
- 6 łyżek kaszy jaglanej (ekologicznej)
- 2 jabłka
- 2 szklanki wody
Przygotowanie:
- 6 łyżek kaszy jaglanej, dokładnie płuczę do klarowności wody, przelewam wrzącą wodą (te czynności są niezbędne, jeśli chodzi o kaszę jaglaną, aby nie była gorzka).
- Do garnuszka wlewam 2 szklanki wody, gotuję, wrzucam wypłukaną i sparzoną kaszę. Gotuję na małym ogniu pod przykryciem 10 min.
- Jabłka kroję w kostkę i dorzucam po 10 min do kaszy, gotuję następne 15 min, na małym ogniu pod przykryciem.
🔴JAGLANKA OWOCOWA
- 6 łyżek kaszy jaglanej (ekologicznej)
- 2 jabłka
- 1 banan
- Owoce sezonowe (🍇 winogron, 🍓 poziomki, truskawki, porzeczki, itp.)
- 2 szklanki wody
Przygotowanie:
- 6 łyżek kaszy jaglanej, dokładnie płuczę do klarowności wody, przelewam wrzącą wodą (te czynności są nie zbędne, jeśli chodzi o kaszę jaglaną, aby nie była gorzka).
- Do garnuszka wlewam 2 szklanki wody, gotuję, wrzucam wypłukaną i sparzoną kaszę. Gotuję na małym ogniu pod przykryciem 10 min.
- Jabłka kroję w kostkę i dorzucam po 10 min do kaszy, gotuję następne 15 min, na małym ogniu pod przykryciem.
- Do gotowej już jaglanki dodaje rozgnieciony banan, pokrojone owoce, dodatkowo można posypać orzechami i cynamonem.

🔴Jaglanka na mleku kokosowym z suszonymi śliwkami i daktylami ❤️
Potrzebujemy :
- 500 ml mleka kokosowego
- 6 łyżek (dużych) kaszy jaglanej
- Cynamon
- Suszone śliwki (moczymy w ciepłej wodzie około 10 min) v
- Daktyle
Przygotowanie :
- 6 łyżek kaszy jaglanej, dokładnie płuczę do klarowności wody, przelewam wrzącą wodą (te czynności są nie zbędne, jeśli chodzi o kaszę jaglaną, aby nie była gorzka).
- Do garnuszka wlewam mleko kokosowe gotuję, wrzucam wypłukaną i sparzoną kaszę. Gotuję na małym ogniu pod przykryciem 15 min. Po tym czasie zostawiam na następne 15 min, aby kasza doszła. Najlepiej ugotować ją wieczorem a rano tylko dodać dodatki.
- Do gotowej już jaglanki dodajemy pokrojone daktyle i śliwki suszone, oprószamy cynamonem 🙂
❤️
Wersji z truskawkami…..
Jeśli robimy z kwaśnymi owocami opcjonalnie przed podaniem możemy dodać trochę miodu do kaszy 🙂
❤️
