Zapiekanka ziemniaczana z botwinką

Z serii obiady bezmięsne…Pyszna zapiekanka ziemniaczana z botwinką na obiad lub sycącą kolację 🙂

Potrzebujemy:

  • około 10 ugotowanych ziemniaków
  • 7-8 sztuk suszonego pomidora
  • szczypiorek
  • 5 jajek
  • botwinka liście i małe buraczki – świeża lub mrożona
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100-150 g śmietanki z orzechów nerkowca – jak zrobić zerknij TU
  • 1 łyżka masła klarowanego lub oleju kokosowego
  • Sól i pieprz.

Przygotowanie:

  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy drobno pokrojoną cebulkę na rumiano. Do cebulki dodajemy pokrojoną botwinkę, chwilę razem dusimy (jeśli jest mrożona, trochę dłużej dusimy, aby się cała rozmroziła, a woda wyparowała), wlewamy śmietankę z orzechów nerkowca, wyciskamy czosnek, dodajemy sól i pieprz, mieszamy i gotowe.
  • Brytfankę lub blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ugotowane ziemniaki kroimy w plastry, układamy w brytfance, suszone pomidory kroimy w paseczki i rozrzucamy na ziemniakach.
  • W miseczce roztrzepujemy jajka z solą i pieprzem, polewamy ziemniaki i botwinkę, posypujemy szczypiorkiem.
  • Pieczemy w temp 200 C przez około 30 minut
  • Zapiekankę podajemy w towarzystwie świeżych surówek i sałat.
  • Zapiekanka smakuje na ciepło i na zimno 




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked