Zdrowa i wspaniała

Pieczywo z pulpy warzywnej

♦️Świetna alternatywa na pieczywo z warzyw, bez pieczenia, bez mąki, bez glutenu! Jest to również fajny sposób na wykorzystanie pulpy warzywnej z warzyw pozostałych po wyciskanych sokach. Ja wyciskam bardzo dużo i zawsze szkoda było mi, wyrzucać resztek z marchewek czy buraka – więc pomysł jest super!

♦️Pomysł zaczerpnięty ze strony Odmładzanie na surowo♥️

Pieczywo z pulpy warzywnej

Potrzebujemy:

  • Pulpa z warzyw , może być z jednego warzywa lub mieszanka np. z marchewki i buraka
  • 3-4 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (świetne źródło witamin z grupy B)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego naturalnie fermentowanego – opcjonalnie
  • możemy dodać według uznania – siemię lniane, orzechy, (włoskie, laskowe), migdały, nerkowce, słonecznik, sezam, czarnuszkę, babkę płesznik.
  • Przyprawy – dowolne zioła, według uznania(tymianek, bazylia, majeranek, lubczyk) papryka, sól i pieprz.
  • Woda – dozujemy, tylko tyle aby zmiksować. Możemy zamiast wody dodać przecier pomidorowy, będą pomidorowe chlebki.
  • Suszarka

Przygotowanie:

  • Pulpę z warzyw umieszczamy w mikserze, dodajemy wybrane dodatki, miksujemy. Masę wykładamy na deskę, cienko rozsmarowujemy, nożem kształtujemy małe kawałki, które delikatnie przekładamy na suszarkę.
  • Jeżeli posiadacie dużą suszarkę prostokątną, można zrobić jeden duży cienki, placek, pokroić na małe prostokąty i włożyć do suszenia. Długość suszenia zależy od suszarki, ale jest to w przedziale 4-6 godzin.
  • Chlebki możemy też robić z pozostałej pulpy migdałowej lub kokosowej, która zostaje po przygotowaniu mleka. Wystarczy dodać ulubione dodatki 🙂
  • Porzechowujmy w suchym, zamkniętym pudełku.
  • Małe chlebki świetnie smakują z pastami lub oliwą z oliwek.




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked