Babka drożdżowa orkiszowa

Baba drożdżowa …Pyszotka 🙂 Babka w wersji bez mleka i masła na ksylitolu 🙂 Można oczywiście wykonać ją w wersji tradycyjnej, na pełnotłustym mleku i maśle wiejskim. W każdej wersji baba wychodzi idealna…

Babka drożdżowa orkiszowa

Potrzebujemy:

  • 300 g mąki orkiszowej typ 630 ekologicznej
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 3 jajka
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 80 ml oleju kokosowego
  • 30 g drożdży świeżych
  • 2 garści rodzynek
  • skórki z 1-2 pomarańczy
  • otarta skórka z cytryny (ilość według uznania)
  • wanilia
  • szczypta soli
Skórka z pomarańczy do ciasta
  •  Pomarańcze najpierw moczymy w roztworze sody i octu: do miski wlewamy pół szklanki octu i łyżkę sody, do tego dolewamy wodę około 2-3 l, owoce moczymy około 30 min. Jest to świetny sposób na pozbycie się pestycydów, z owoców. Następnie owoce myjemy i szorujemy pod bieżącą wodą. Przygotowaną pomarańczę obieramy, skórkę kroimy w kosteczkę, wkładamy do rondelka, wlewamy około 100 ml wody i gotujemy 15 min. Po takim przygotowaniu możemy dopiero dodać skórkę do ciasta.

Przygotowanie:

  • Do ciepłego mleka dodajemy świeże drożdże, poł łyżeczki cukru i 1 łyżkę mąki orkiszowej, mieszamy, odstawiamy na 10 min, aż zaczyn podwoi swoją objętość.
  • W misce wymieszaj mąkę, szczyptę soli i ksylitol, wlej zaczyn, wymieszaj, dodaj jajka i mieszaj do połączenia się składników.
  • Do ciasta dodaj skórkę z pomarańczy, skórkę z cytryny, rodzynki, wanilię i płynny olej kokosowy, wymieszaj dokładnie składniki. Ciasto odstaw do wyrośnięcia około godziny, przykryte ściereczką lub wstawione do piekarnika na funkcję wyrastania ciasta.
  • Formę na babkę (z kominem), smarujemy olejem kokosowym lub masłem klarowanym i obsypujemy kaszą manną (bio) lub bułką tartą (bio).
  • Na stolnicy wysypujemy trochę mąki orkiszowej, wylewamy ciasto, jest dość rzadkie, ale takie ma być, posypujemy dobrze mąką, delikatnie wyrabiając, aż zrobi się bardziej gęste by utworzyć wałek, który następnie, delikatnie przekładamy do formy.
  • Formę ustawiamy ponownie w ciepłym miejscu zakrywając ściereczką lub najlepiej wstawiając do piekarnika na funkcję wyrastania. Gdy baba pięknie wypełni całą formę, włączamy piekarnik na 180 C i pieczemy 35-40 min.
  • Po upieczeniu babkę najpierw wystudź, a następnie wyłóż na talerz.
  • Gotową cudownie pachnącą babę całą smarujemy lukrem.
Lukier
  • Sok z cytryny bądź pomarańczy + ksylitol – ilość składników dozujemy w zależności o preferowanej gęstości.
  • Sok z cytryny bądź pomarańczy + ksylitol + białko jaja – ubijamy białko, dodajemy ksylitol i sok z cytryny, ilość składników dozujemy w zależności o preferowanej gęstości.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked