Pasztet drobiowy z warzywami

Coś na kanapkę ?

Polecam pasztet drobiowy z warzywami, dobry i zdrowy skład a do tego świetnie smakuje i jest łatwy przygotowaniu.

Pasztet drobiowy z warzywami

Potrzebujemy: Podstawowym przygotowaniem do pasztetu, jest ugotowanie rosołu na kurczaku wiejskim. – przepis Tutaj. Mięsko i warzywa idą na pasztet a rosół spożywamy z makaronem lub ryżem.

  • Mięso z kurczaka plus warzywa z rosołu.
  • kawałek (2-3 plastry boczku wiejskiego) lub 1 łyżeczka smalcu.
  • około 150 g wątróbki drobiowej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 1 kromka chleba żytniego
  • Przyprawy: sól kłodawska, czarny pieprz, papryka słodka, lubczyk, majeranek,

Przygotowanie:

  • Wątróbkę drobiową zalewamy rosołem (tylko tyle, aby zakryć wątróbkę) i gotujemy chwilę (około 10 min).
  • Z ugotowanego rosołu wykładamy mięso i warzywa. Mięso dobrze oddzielamy od kości i razem z warzywami (marchewką, pietruszką, selerem, cebulą), wątróbką i boczkiem, przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa, bądź wkładamy do robota kuchennego i dokładnie rozdrabniamy. Do powstałej masy, dajemy jajko, kromkę chleba, 1 ząbek czosnku (rozgnieciony), paprykę, majeranek, lubczyk, sól i pieprz, wszystko razem wyrabiamy w mikserze, bardzo dokładnie.
  • Masę przekładamy do podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posypujemy dowolną posypką (czarnuszką, siemie lniane, sezam, słonecznik) -u mnie siemię lniane. Wkładamy do piekarnika na 180 C i pieczemy około 50 minut.




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked