Pasztet drobiowy na kanapkę

Coś na kanapkę ?

Polecam pasztet drobiowy z warzywami, dobry i zdrowy skład a do tego świetnie smakuje i jest łatwy przygotowaniu.

Potrzebujemy: 

  • 1 lub pół kurczaka na rosół oczywiście takiego od rolnika nie z marketu.
  • około 150 g wątróbki drobiowej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 por
  • kawałek selera
  • lubczyk 
  • 1 jajko
  • 1 kromka chleba 

Przygotowanie:

  • Gotujemy rosół (z kurczaka, cebuli, marchewki, czosnku, pietruszki, pora, selera, lubczyku), ze zdrowego kurczaka od rolnika, rosół wychodzi pyszny i pachnący i nie wymaga doprawiania go niczym innym, niż lubczyk sól i pieprz. Gdy rosół jest ugotowany, wyjmujemy z niego kurczaka, oddzielamy mięso od kości ( Dokładnie!). Mięsko idzie na pasztet a rosół spożywamy z makaronem lub ryżem.
  • 150 g wątróbki drobiowej.
  • W rondelku wlewamy troszkę rosołu około dwóch chochli, wkładamy wątróbkę i gotujemy ok. 10 min (gotuję osobno, bo nie lubię rosołu z posmakiem wątróbki)
  • Do robota kuchennego wkładamy mięso z kury, wątróbkę, warzywa z rosołu: 2 marchewki, pietruszkę, kawałek selera, dodajemy jajko, kromkę chleba, 1 ząbek czosnku (rozgnieciony), sól i pieprz, wszystko razem rozdrabniamy w mikserze, bardzo dokładnie. Masę przekładamy do podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posypujemy dowolną posypką-u mnie siemię lniane. Wkładamy do piekarnika na 180 C – 45 minut.




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked