Kasza gryczana jest świetnym pełnowartościowym posiłkiem, do tego bardzo odżywczym i smacznym! Główne zalety kaszy gryczanej to zawarte w niej:
- aminokwasy egzogenne, głównie lizyna, która wpływa na budowę białek,
- W jej składzie znajdziemy m.in. witaminy z grupy B, witaminę C, ryboflawinę, tiaminę, kwas foliowy, witaminę A, sole mineralne, żelazo, jod, cynk.
- Zawiera wysoko przyswajalne białko,
- Posiada dużą dawkę błonnika pokarmowego, który obniża poziom cholesterolu.
- Zawiera rutynę, która wzmacnia naczynia krwionośne,
- Jest lekkostrawna i nie zawiera GLUTENU!
- W porcji 100 gram jest około 92 kalorii.
To dużo wspaniałości prawda? 😋 Dlatego warto sięgać po kaszę i zajadać na różne sposoby, na słono ale również w wersji na słodko 🙂
Kasza gryczana (krakowska) waniliowa
Do kaszy potrzebujemy orzechy włoskie, które należy wcześniej namoczyć. Najlepiej zalać je wodą wieczorem, aby na rano były gotowe.
Potrzebujemy:
- 2 szklanki wody (500 ml)
- Około 500 ml mleka roślinnego (migdałowe, kokosowe lub owsiane)
- 1 szklanka kaszy gryczanej
- Wanilia
- Dwie garście orzechów włoskich – dzień wcześniej namoczonych lub kilka godzin przed lub łyżka masła migdałowego.
- Około 15 szt. daktyli
- Szczypta soli kłodawskiej
- Opcjonalnie:1 łyżeczka miodu
Przygotowanie :
- Do garnka wlej 500 ml wody zagotuj. Wsyp kaszę i gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
- Orzechy włoskie odcedź, przepłucz, drobno posiekaj.
- Daktyle drobno posiekaj.
- Do gotowej kaszy wlej mleko, wanilie, zamieszaj, dodaj posiekane orzechy i daktyle, zamieszaj. Jeśli jest za gęste dolej wody lub mleka. Jeśli lubisz bardziej słodkie dodaj miód. Przed podaniem posyp cynamonem.
![](https://zdrowaiwspaniala.pl/wp-content/uploads/2022/11/IMG_20221107_060356-1000x750.jpg)
![](https://zdrowaiwspaniala.pl/wp-content/uploads/2022/11/IMG_20221107_060124-1000x750.jpg)
![](https://zdrowaiwspaniala.pl/wp-content/uploads/2022/11/IMG_20221107_060620-1000x750.jpg)
![](https://zdrowaiwspaniala.pl/wp-content/uploads/2022/11/IMG_20221108_070424-1000x750.jpg)
![](https://zdrowaiwspaniala.pl/wp-content/uploads/2022/11/IMG_20221108_082249-1000x750.jpg)
Kasza gryczana (krakowska) czekoladowa.
Do kaszy potrzebujemy orzechy włoskie, które należy wcześniej namoczyć. Najlepiej zalać je wodą wieczorem, aby na rano były gotowe.
Potrzebujemy:
- 2 szklanki wody (500 ml)
- Około 500 ml mleka kokosowego lub migdałowego
- 1 szklanka kaszy gryczanej
- szczypta kardamonu
- pół łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki kakao
- Dwie garście orzechów włoskich – dzień wcześniej namoczonych lub kilka godzin przed lub łyżka masła migdałowego.
- Około 15 szt. daktyli
- Szczypta soli kłodawskiej
- Opcjonalnie:1 łyżeczka miodu
Przygotowanie :
- Do garnka wlej 500 ml wody zagotuj. Wsyp kaszę i gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
- Orzechy włoskie odcedź, przepłucz, drobno posiekaj.
- Daktyle drobno posiekaj.
- Do gotowej kaszy wlej mleko, dodaj kardamon, cynamon i kakao, zamieszaj, dodaj posiekane orzechy i daktyle, zamieszaj. Jeśli jest za gęste dolej wody lub mleka. Jeśli lubisz bardziej słodkie dodaj miód. Przed podaniem posyp cynamonem.
![](https://zdrowaiwspaniala.pl/wp-content/uploads/2022/11/IMG_20221107_060356-1000x750.jpg)
![](https://zdrowaiwspaniala.pl/wp-content/uploads/2022/11/IMG_20221107_060124-1000x750.jpg)
![](https://zdrowaiwspaniala.pl/wp-content/uploads/2022/11/IMG_20221107_060620-1000x750.jpg)
![](https://zdrowaiwspaniala.pl/wp-content/uploads/2022/11/IMG_20221107_060801-1000x750.jpg)
![](https://zdrowaiwspaniala.pl/wp-content/uploads/2022/11/IMG_20221107_060950-1000x750.jpg)
![](https://zdrowaiwspaniala.pl/wp-content/uploads/2022/11/IMG_20221108_082433-1000x750.jpg)