Tortilla

Tortilla domowa to pomysł na szybki i zdrowy posiłek. Możemy ją wykonać z mąki orkiszowej, owsianej, kukurydzianej, gryczanej lub ryżowej. Moim faworytem jest mąka orkiszowa, oczywiście to kwestia smaku. Dla mnie najważniejsze jest to, aby mąka, z której robię posiłek, pochodziła z bezpiecznego, zdrowego źródła, gdzie w uprawie nie używa się chemicznych oprysków. Do ciasta na tortille, możemy dodawać przyprawy, zioła i bawić się smakiem. A dodatkiem, może być wszystko, co nam w duszy gra…. Dużo zielonego, dużo warzyw…I wszystko to, co nam zalega w lodówce. 🙂

Tortilla orkiszowa

Potrzebujemy: (6 sztuk)

  • 250 g mąki orkiszowej ekologicznej
  • 2 łyżki oliwy
  • Szczypta soli kłodawskiej
  • 135 ml wody gorącej

Przygotowanie:

  • Mąkę, oliwę, sól i wodę łączymy i wyrabiamy w misce. Ciasto jest elastyczne.
  • Gotowe ciasto dzielimy na 6 części, odstawiamy na 15 minut.
  • Następnie każdy kawałek, rozwałkowujemy na cienki placek, kładziemy na rozgrzanej, suchej patelni, pieczemy po kilka sekund z każdej strony. Układamy na talerzu i przykrywamy wilgotną ściereczką, aby nie wyschły.
  • Nadmiar możemy włożyć do woreczka i przechowywać kilka dni w lodówce lub zamrozić.
  • Gotowe tortille skrapiamy oliwą z oliwek lub smarujemy domowym majonezem.

Zapraszamy do stołu 🙂




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked