Chleb orkiszowy z pieczoną dynią

Mąka orkiszowa jest rewelacyjna do wypieków chleba, placów, naleśników, czy ciast, najważniejsze jednak jest to, aby mąka, którą używamy w naszej kuchni, była zdrowa, uzyskana bez oprysków randapem.

Wybieram świadomie, co podaje mojej rodzinie. Używam mąki z ekologicznego polskiego gospodarstwa, warto wspierać takie miejsca, aby było ich jak najwięcej.

Aromatyczny pyszny chleb dyniowy!

Potrzebujemy:

  • 600 g mąki orkiszowej ekologicznej (typ 1850)
  • 150 g pieczonej dyni puree (zmiksowanej). Dynie wcześniej należy upiec w piekarniku i zmiksować.
  • 150 g zakwasu żytniego – jak zrobić zerknij TU
  • Pół szklanki wody przegotowanej ciepłej
  • 10 g drożdży
  • Pół łyżeczki soli kłodawskiej
  • Pół łyżeczki miodu

Przygotowanie:

  • Robimy zaczyn: Do dużej miski wlewamy pół szklanki ciepłej wody, dodajemy pokruszone drożdże, pół łyżeczki miodu, 3 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy na 10-15 min, zacznie się pienić i urośnie.
  • Gdy zaczyn jest gotowy, dodajemy do niego zakwas żytni i zmiksowaną dynię, mieszamy składniki, dodajemy mąkę orkiszową i sól, dokładnie wyrabiamy ciasto, ewentualnie podsypując mąką.
  • Ciasto jest elastyczne, formujemy chlebek okrągły lub podłużny, przykrywamy ściereczką. Gdy chleb urośnie, nacinamy wierzch chleba ostrym nożem, wkładamy do piekarnika, pieczemy 40 minut w temperaturze 200 C.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked