Chleb orkiszowy z mlekiem kokosowym

Mąka orkiszowa jest rewelacyjna do wypieków chleba, placków, naleśników, czy ciast, najważniejsze jednak jest to, aby mąka, którą używamy w naszej kuchni, była zdrowa, uzyskana bez oprysków randapem.

Wybieram świadomie, co podaje mojej rodzinie. Używam mąki z ekologicznego polskiego gospodarstwa, warto wspierać takie miejsca, aby było ich jak najwięcej.

Chleb orkiszowy z mlekiem kokosowym

Potrzebujemy:

  • 500 g mąki orkiszowej ekologicznej
  • 150 g zakwasu żytniego – jak zrobić zerknij TU
  • Pół szklanki mleka kokosowego
  • Pół szklanki wody przegotowanej ciepłej
  • Pół łyżeczki soli kłodawskiej
  • Pół łyżeczki miodu
  • 10 g świeżych drożdży 
  • jajko lub mleko do smarowania.

Przygotowanie:

  • Robimy zaczyn: W dużym kubku wlewamy pół szklanki ciepłej wody, dodajemy pokruszone drożdże, pół łyżeczki miodu, 3 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy na 10-15 min, zacznie się pienić i urośnie.
  • Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy zaczyn, zakwas, mleko, sól, wyrabiamy ciasto, przekładamy do formy, odstawiamy w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką. Gdy chleb urośnie, smarujemy wierzch rozmąconym jajkiem lub mlekiem, posypujemy ziarnami lub czarnuszką. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 200 C.
  • Do ciasta oczywiście możemy dodać różne wartościowe nasionka jak babkę płesznik, chia, słonecznik, sezam lub orzechy.
Wyrośnięty chlebek
Chleb orkiszowy z mlekiem kokosowym

Pięknie napisane cytuje..

Orkisz to najłaskawsze ze zbóż. Jest ciepłe, tłuste, a jednak delikatniejsze od innych. Kto je spożywa, będzie miał prawidłowe ciało i krew, pogodne usposobienie i radość serca. W jakiejkolwiek postaci człowiek będzie jadł, czy to w chlebie, czy też w innych potrawach, stanie się dobry i łagodny. A gdy ktoś jest chory, że przez swą chorobę nie może jeść, niech weźmie ziarna orkiszu i ugotuje je w wodzie, dodając tłuszczu i żółtka tak, aby lepiej smakowało. Podane choremu do zjedzenia, wyleczy go wewnętrznie.

Orkisz wzmacnia ciało, zapewnia dobrą krew i pogodne usposobienie. Pomaga przy zmęczeniu, spadku wydolności, problemach z sercem i układem krążenia, przy angina pectoris, alergiach, utrudnionej przemianie związków wapnia, przy wzmożonej podatności na infekcje, chorobach wątroby i nerek.

Działa „rozgrzewająco”, wspomaga więc krążenie, jest „tłusty”, więc przyczynia się do poprawy funkcjonowania systemu nerwowego, dzięki zawartości podstawowych aminokwasów jest „wysokowartościowy, powoduje prawidłowe trawienie i lepszą budowę tkanki mięśniowej, „zapewnia dobrą krew” i jest naturalnym środkiem znakomicie poprawiającym nastrój oddziałującym na psychikę.

Źródło 
https://biobabalscy.pl/orkisz/

Dlatego w moich wypiekach króluje mąka orkiszowa!




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked