Deser, przekąska lub wykwintne ciasto. Piekąc dwa placki i przekładając serkiem mascarpone lub Filadelfia, stworzymy pyszny zdrowy torcik.
Ciasto marchewkowe z ananasem
Potrzebujemy:
- 150 g startej marchewki
- 150 g pokrojonego ananasa
- 150 g mąki orkiszowej ekologicznej typ 630
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Eko (bez fosforanów)
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta kardamonu
- 2 goździki (roztłuczone w moździerzu)
- 50 ml oleju kokosowego
- 3 jajka
- garść orzechów włoskich
Przygotowanie:
- W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy roztopiony olej kokosowy i miód, mieszamy, dodajemy startą marchewkę, pokrojonego ananasa, mieszamy, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kardamon, cynamon, goździki, orzechy, dokładnie mieszamy składniki.
- Ciasto przekładamy do foremki, pieczemy 40 min w temp 180 C.
- Na wierzch ciasta możemy położyć serek Filadelfia lub mascarpone, będzie bardziej wykwintne.
Ciasto marchewkowe z serkiem mascarpone, posypane gorzką czekoladą