Zdrowa i wspaniała

Ciasto marchewkowe z ananasem

Deser, przekąska lub wykwintne ciasto. Piekąc dwa placki i przekładając serkiem mascarpone lub Filadelfia, stworzymy pyszny zdrowy torcik.

Ciasto marchewkowe z ananasem

Potrzebujemy:

  • 150 g startej marchewki
  • 150 g pokrojonego ananasa
  • 150 g mąki orkiszowej ekologicznej typ 630
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Eko (bez fosforanów)
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • 2 goździki (roztłuczone w moździerzu)
  • 50 ml oleju kokosowego
  • 3 jajka
  • garść orzechów włoskich

Przygotowanie:

  • W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy roztopiony olej kokosowy i miód, mieszamy, dodajemy startą marchewkę, pokrojonego ananasa, mieszamy, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kardamon, cynamon, goździki, orzechy, dokładnie mieszamy składniki.
  • Ciasto przekładamy do foremki, pieczemy 40 min w temp 180 C. 
  • Na wierzch ciasta możemy położyć serek Filadelfia lub mascarpone, będzie bardziej wykwintne.




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked