Ciasto marchewkowe z ananasem

Deser, przekąska lub wykwintne ciasto. Piekąc dwa placki i przekładając bitą śmietaną, stworzymy pyszny zdrowy torcik.

Ciasto marchewkowe z ananasem

Potrzebujemy:

  • 150 g startej marchewki
  • 150 g pokrojonego ananasa
  • 150 g mąki orkiszowej ekologicznej typ 630
  • 2 łyżki miodu naturalnego
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • 2 goździki (roztłuczone w moździerzu)
  • 50 ml oleju kokosowego
  • 3 jajka
  • garść orzechów włoskich
  • opcjonalnie śmietanka pełnotłusta wiejska – do ubicia – na bitą śmietanę 🙂 Nigdy nie używaj i nie podawaj dzieciom gotowej z puszki bitej śmietany!! To bardzo szkodliwe dla Twojego dziecka!!

Przygotowanie:

  • W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy roztopiony olej kokosowy, miód i ocet, mieszamy, dodajemy startą marchewkę, pokrojonego ananasa, mieszamy, dodajemy mąkę, sodę, kardamon, cynamon, goździki, orzechy, dokładnie mieszamy składniki.
  • Ciasto przekładamy do foremki, pieczemy 40 min w temp 180 C. 
  • Na wierzch ciasta możemy położyć bitą śmietanę i posypać startą gorzką czekoladą, ciasto będzie bardziej wykwintne.




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked