Ciastka czekoladowe korzenne

Pyszne zdrowe ciastka czekoladowe korzenne, bardzo aromatyczne, łatwe w przygotowaniu, bez glutenu, super przekąska dla dzieci, idealne do kawki 🙂

Ciastka czekoladowe korzenne

Potrzebujemy:

  • 100 g mąki gryczanej
  • 50 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki z ciecierzycy
  • około 6-7 łyżek cukru kokosowego (dopasować do własnej słodkości ) lub około 3 łyżki miodu naturalnego.
  • 2 łyżki cynamonu
  • 1 łyżka kardamonu
  • 0,5 łyżeczki zmielonych goździków
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • 2 łyżki kakao prawdziwego
  • szczypta soli kłodawskiej
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki sody
  • 6-7 łyżek oleju kokosowego
  • 2 jajka wiejskie

Przygotowanie:

  • Do miski wsypujemy wszystkie suche składnik, mieszamy.
  • Do miksera lub blendera ,wbijamy jajka, dodajemy olej kokosowy, miksujemy.
  • Do suchych składników dodajemy, masę jajeczną (ewentualnie miód dodajemy zamiast cukru kokosowego) i wyrabiamy krótko ciasto, jest lekko lepiące, wkładamy do lodówki na około pół godziny żeby trochę stężało.
  • Z ciasta robimy kulki, które następnie rozgniatamy układając na papierze do pieczenia, ja rozgniatam szklanką, którą wcześniej moczę w wodzie, ma fajny wzorek na dnie :), można użyć też do tego stempelki do ciastek ze wzorami. Jeżeli chcemy wycinać ciastka, to musimy dodać trochę więcej mąki, żeby było mniej lepiące.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked