Niezawodny przepis na pyszne, puszyste rogaliki, dzieciaki je uwielbiają. Pyszna przekąska do pracy lub szkoły
Potrzebujemy:
- 500 g mąki orkiszowej typ 630(ekologicznej)
- 250 g jogurtu naturalnego
- 50 g masła klarowanego
- 40 g drożdży
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 jajko całe (+ jajko do smarowania)
- 1 żółtko
- powidła, wiśnie lub inne owoce do nadzienia
Przygotowanie:
- Jogurt wlewamy do miski lub robota kuchennego, tam, gdzie będziemy wyrabiać ciasto. Do jogurtu dodajemy rozkruszone drożdże i cukier, mieszamy składniki, zostawiamy na około 30 min, aby drożdże urosły.
- Gdy drożdże już urosły dodajemy przesianą mąkę, roztopione masło, jajko i żółtko i wyrabiamy ciasto. Ciasto wychodzi bardzo puszyste.
- Wykładamy ciasto na stolnice, kroimy na 4 części, każdą część wałkujemy na placki, które kroimy na 8 części. Na każdy kawałek kładziemy dowolne nadzienie, u mnie jest to mix, wiśnie, czereśnie i powidła, a dodatkowo robię niespodzianki dla dzieci i umieszczam w 3-4 rogalikach kawałek czekolady gorzkiej, mają dużo radości, kiedy trafią na niespodziankę.
- Zawijamy rogaliki, układamy na papierze do pieczenia w dużej blaszce piekarnika, zostawiamy do wyrośnięcia około 15-20 min. Gdy rogale są już wyrośnięte, smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy makiem, sezamem lub pozostawiamy gładkie. Pieczemy około 25 min w temp. 180 C.
Pięknie napisane cytuje..
Orkisz to najłaskawsze ze zbóż. Jest ciepłe, tłuste, a jednak delikatniejsze od innych. Kto je spożywa, będzie miał prawidłowe ciało i krew, pogodne usposobienie i radość serca. W jakiejkolwiek postaci człowiek będzie jadł, czy to w chlebie, czy też w innych potrawach, stanie się dobry i łagodny. A gdy ktoś jest chory, że przez swą chorobę nie może jeść, niech weźmie ziarna orkiszu i ugotuje je w wodzie, dodając tłuszczu i żółtka tak, aby lepiej smakowało. Podane choremu do zjedzenia, wyleczy go wewnętrznie.
Orkisz wzmacnia ciało, zapewnia dobrą krew i pogodne usposobienie. Pomaga przy zmęczeniu, spadku wydolności, problemach z sercem i układem krążenia, przy angina pectoris, alergiach, utrudnionej przemianie związków wapnia, przy wzmożonej podatności na infekcje, chorobach wątroby i nerek.
Działa „rozgrzewająco”, wspomaga więc krążenie, jest „tłusty”, więc przyczynia się do poprawy funkcjonowania systemu nerwowego, dzięki zawartości podstawowych aminokwasów jest „wysokowartościowy, powoduje prawidłowe trawienie i lepszą budowę tkanki mięśniowej, „zapewnia dobrą krew” i jest naturalnym środkiem znakomicie poprawiającym nastrój oddziałującym na psychikę.
Źródło
https://biobabalscy.pl/orkisz/
Dlatego w moich wypiekach króluje mąka orkiszowa!