Sałatki, surówki

SAŁATKA Z BROKUŁA i GRANATU

PYSZNA I BARDZO ZDROWA SAŁATKA NA KOLACJĘ OBIAD LUB JAKO PRZEKĄSKA.

Sałatka pełna najsilniejszych antyoksydantów, przeciwutleniaczy, pełna witamin, kwasu foliowego i kwasów omega-3 i omega-6 

Potrzebujemy:

  • Kawałek brokuła ok. 800 g
  • 1 paprykę czerwoną
  • garść orzechów włoskich posiekanych
  • dwie garście słonecznika uprażonego na patelni
  • 1 mały granat
  • 3-4 łyżek oleju lnianego
  • sól.

Przygotowanie:

  • Brokuła myjemy i drobniutko kroimy do miski, dodajemy pokrojoną w cienkie paski paprykę, posiekane orzechy, uprażony słonecznik, wyłuskany granat, polewamy olejem, odrobinę solimy i gotowe! Pychotka!

Brokuły są najcenniejszym warzywem o działaniu przeciwnowotworowym. Zawierają cały zestaw, substancji antynowotworowych, od naturalnych przeciwutleniaczy (witamina C i karotenoidy), przez błonnik, do substancji oczyszczających organizm z różnego typu związków sprzyjających powstawaniu nowotworów.

Dzięki swoim właściwościom bakteriobójczym wspomagają walkę z Helicobacter pyroli, bakterią, która wywołuje wrzody i może przyczynić się do rozwoju raka żołądka.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.