Z serii obiady bezmięsne…Kotlety warzywne z kalafiora – pyszne i delikatne, na obiad, na kolację i świetne na kanapki do pracy.
Potrzebujemy :
- 1 kalafior
- 1-2 ząbki czosnku
- Pół szklanki mąki z ciecierzycy
- Pół szklanki bułki tartej
- 1 jajko
- koperek, szczypior, pieprz, sól.
Przygotowanie:
- Kalafiora gotuję. Studzę.
- W misce miksuję kalafiora, wrzucam zmiażdżony czosnek, bułkę tartą, mąkę z ciecierzycy i jajko, pokrojony drobniutko szczypior, koper, dodajemy sól i pieprz. Formuję kotlety z kalafiora i obtaczam w bułce tartej, smażę na oleju kokosowym.
- Do masy można też dodać kilka ugotowanych ziemniaków, będą bardziej syte.
- Podajemy razem z ulubioną surówką , jako dodatek do obiadku , jako składnik do kanapek.
