- Najprostsze danie pod słońcem i najpyszniejsze dla dzieciaczków.
Nie znam dziecka, które nie lubi naleśników, dla mojego dziecka mogłyby być codziennie. Danie proste i znane dla każdego. Zapach kojarzony z domem rodzinnym, z mamą krzątającą się w kuchni…
Mąka orkiszowa jest rewelacyjna do wypieków chleba, placów, naleśników, czy ciast, najważniejsze jednak jest to, aby mąka, którą używamy w naszej kuchni, była zdrowa, uzyskana bez oprysków randapem.
Wybieram świadomie, co podaje mojej rodzinie. Używam mąki z ekologicznego polskiego gospodarstwa, warto wspierać takie miejsca, aby było ich jak najwięcej.

Naleśniki orkiszowe
Potrzebujemy:
- 500 ml mleka (migdałowe, kokosowe, owsiane, konopne)
- 2 jajka
- 250 g mąki orkiszowej ekologicznej (typ 630 lub 1850)
Przygotowanie:
- Jajka oddzielamy białko od żółtka, białka ubijamy na sztywno. Do żółtek dodajemy ubite białka i mieszamy.Do miski wlewamy mleko i mąkę (można dodać odrobinę wanilii, ale tej prawdziwej!) miksujemy chwilę razem do połączenia składników, wlewamy do białek, delikatnie mieszamy.
- Masa naleśnikowa jest puszysta a nasze naleśniki są delikatne i mięciutkie, po prostu przepyszne. Naleśniki podajemy na swój ulubiony sposób. U mnie najczęściej występują z własnej roboty kolorowymi dżemami lub z masłem orzechowym i owocami Pycha!!


➡️Pysznie smakują polane sosem malinowym

Sos malinowy
Potrzebujemy :
- Maliny około szklanki (świeże lub rozmrożone)
- Garść orzechów nerkowca
- Banan dojrzały 🍌
Przygotowanie:
Wszystkie składniki rozdrabniamy i gotowe 🙂
WARTOŚCI ODŻYWCZE (10 PORCJI)
Energia (kcal) | 965 kcal |
Energia (kj) | 4042.80 kj |
Białko | 44.38 g |
Tłuszcz | 22.72 g |
Węglowodany ogółem | 144.14 g |
Błonnik pokarmowy | 3.68 g |
Cholesterol | 360.00 mg |