Surówka z surowego kalafiora z ogórkiem kiszonym

Surowy kalafior świetnie sprawdzi się jako zamiennik ryżu czy ziemniaków, w wersji z kiszonym ogórkiem, smakuje rewelacyjnie z sosem lub gulaszem.

Surówka z surowego kalafiora z ogórkiem kiszonym


Potrzebujemy :

  • Pół kalafiora
  • 3-4 ogórki kiszone 🥒
  • 3 jabłka
  • 1 mała cebulka
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
  • Pęczek koperku
  • Oliwa z oliwek
  • Sól i pieprz


Przygotowanie :


Kalafior, ogórki i jabłka ścieramy na tarce, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany koperek, sól i pieprz, polewamy oliwą, mieszamy, zostawiamy na około 15 minut do połączenia się smaków.


A dlaczego warto jeść kalafior na surowo? A więc nasz Polski kalafiorek …

  • Jest małokaloryczny, w 100 g jest tylko 25 kalorii.
  • Składniki odżywcze w surowym kalafiorze!: witamina A, witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B5, B6 i B9), witamina C, E i K oraz wiele składników mineralnych: chlor, cynk, fluor, fosfor, jod, magnez, mangan, miedź, potas, sód, wapń i żelazo.
  • Kalafior ma właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne.
  • Źródło kwasów tłuszczowych omega 3 oraz błonnika pomagają obniżyć ciśnienie, oraz poziom złego cholesterolu (LDL).
  • Duża zawartość błonnika usprawnia procesy trawienne, a także oczyszcza ciało z toksyn, co zmniejsza ryzyko raka jelita grubego.
  • Zawarta w kalafiorze cholina ułatwia zasypianie, naukę i zapamiętywanie.
  • Witamina K zawarta w kalafiorze pomaga w wchłanianiu wapnia i ogranicza jego wydalanie z organizmu i wpływa na lepsze krążenie krwi.
  • Wysoka zawartość witaminy C i przeciwutleniaczy, zapobiegają zwyrodnieniom plamki żółtej.
  • Duża zawiertość izotiocyjanianów , które pomagają chronić żołądek przed wrzodami.
  • Sulforafan zawarty w kalafiorze pomaga chronić skórę przed uszkodzeniami wywołanymi promieniowaniem UV.
  • Cudowna moc Sulforafanu -obniża ciśnienie krwi.
  • Sulforafan chroni wyściółkę żołądka, aby był odporny na działanie szkodliwych bakterii.
  • Sulforafan oraz izotiocyjaniany zawarte w kalafiorze blokują rozwój komórek nowotworowych.
  • Jedzenie kalafiora poprawia nam działanie systemu nerwowego i wyrównuje poziom elektrolitów w organizmie.
  • Dzięki dużej ilości witaminy C i potasu reguluję poziom glukozy we krwi.
  • Kalafior ma moc! Ale aby korzystać z jego dobroci powinien być spożywany — na surowo!!!!



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked