Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Obiad w stylu kuchni orientalnej. Szybki i łatwy w przygotowaniu, jedynie co potrzebujemy to dobre i zdrowe składniki. Zaplanuj go wcześniej, aby móc zdobyć zdrowego kurczaka od gospodarza, nie korzystaj z kurczaka marketowego pełnego hormonów i antybiotyków, tylko sobie zaszkodzisz. Zaopatrz się również, w świeżego ananasa, nie z puszki! Ananas w puszcze to wysoko przetworzony produkt nasiąknięty zalewą z cukru i soli.

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Potrzebujemy :

  • Pierś kurczaka (mięso z bezpiecznego źródła, bez antybiotyków i hormonów) To bardzo ważne! Sklepowy kurczak jest tym nafaszerowany od góry do dołu! NIE PODAWAJ TEGO SWOJEMU DZIECKU!
  • Sok z jednej pomarańczy
  • 300 ml przecieru pomidorowego
  • 1 papryka
  • 2 cebule
  • 1 słoiczek kukurydzy (ekologicznej)
  • Ananas świeży ( około 2 garści pokrojonych w słupki)
  • Szczypta chili 🌶
  • Sól kłodawska i pieprz
  • Tłuszcz : Masło klarowane lub olej kokosowy
  • Do zagęszczenia sosu: 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej


Przygotowanie :

  • Pierś kurczaka oczyszczamy, kroimy w paski, oprószamy solą i pieprzem, podsmażamy na rumiano na tłuszczu.
  • Do mięsa dodajemy sok z pomarańczy i przecier pomidorowy, zagotowujemy (2 minuty), dodajemy pokrojoną grubo cebule i paprykę w paski, dusimy razem około 7 minut. Następnie do sosu dodajemy ananasa i kukurydzę, szczyptę chili, mieszamy dosmaczamy, zagotowujemy.
  • Do kilku łyżek chłodnej wody, dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej, mieszamy i wlewamy do sosu, w celu zagęszczenia sosu.
  • Całość zagotowujemy (1-2 minuty). Dosmaczamy i gotowe!
  • Kurczaka w sosie słodko-kwaśnym podajemy z ryżem.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked