Sałatka z kalafiorem i awokado

Pyszna, szybka sałatka na bazie pomidorów, kalafiora i awokado, świetna jako samodzielne danie lub dodatek do obiadu.

Sałatka z kalafiorem i awokado

Przygotowanie:

  • 1 kalafior ugotowany
  • 3-4 pomidory
  • 1 cebula czerwona/ biała
  • 1 awokado
  • Koperek lub natka pietruszki
  • Sól kłodawska i pieprz.
  • Oliwa z oliwek

Przygotowanie:

  • Pomidory i cebulę kroimy w kostkę.
  • Ugotowany kalafior rozdrabniamy, na małe różyczki, dodajemy do pomidorów.
  • Dodajemy pokrojone w dużą kostkę awokado, posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki lub świeżym koperkiem.
  • Składniki mieszamy, skrapiamy oliwą z oliwek, dosmaczamy solą i pieprzem.

Proste i pyszne!

Wartości odżywcze świeżego i ugotowanego kalafiora:


ŚWIEŻY KALAFIOR [100 G]UGOTOWANY KALAFIOR [100 G]
Energia [kcal]2322
Białko [g]2,41,84
Węglowodany [g]54,11
Tłuszcz [g]0,20
Błonnik2,42
Potas [mg]214142
Magnez [mg]119
Jod [µg]0,60
Wapń [mg]1613
Sód [mg]2615
Fosfor [mg]2820
Wit. C [mg]6944
Tiamina 0,110,042
Ryboflawina 0,10,052
Witamina B60,150,173
Beta- karoten [µg]187 mcg

Źródło: Dietetyka/ program dietetyczny/




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked