Sałatka z kalafiora

Pyszna, szybka sałatka, jako samodzielne danie lub dodatek do obiadu.

Przygotowanie:

  • 1 mały kalafior ugotowany
  • 2-3 pomidory
  • 1 cebula czerwona
  • Natka pietruszki.
  • Sól i pieprz.

Przygotowanie:

Ugotowany kalafior rozdrabniamy, dodajemy pokrojone w cząstki pomidory, cebulę, drobno posiekaną natką pietruszki. Składniki mieszamy, skrapiamy oliwą z oliwek, dosmaczamy solą i pieprzem. Proste i pyszne!

Wartości odżywcze świeżego i ugotowanego kalafiora:


ŚWIEŻY KALAFIOR [100 G]UGOTOWANY KALAFIOR [100 G]
Energia [kcal]2322
Białko [g]2,41,84
Węglowodany [g]54,11
Tłuszcz [g]0,20
Błonnik2,42
Potas [mg]214142
Magnez [mg]119
Jod [µg]0,60
Wapń [mg]1613
Sód [mg]2615
Fosfor [mg]2820
Wit. C [mg]6944
Tiamina 0,110,042
Ryboflawina 0,10,052
Witamina B60,150,173
Beta- karoten [µg]187 mcg

Źródło: Dietetyka/ program dietetyczny/




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked