Kotlety z ziemniaków

Z serii obiady bezmięsne… 

Kotlety z samych ziemniaków z dodatkiem rumianej cebuli, to pomysł na szybki i tani obiad dla całej rodziny. Możemy do niech wykorzystać ziemniaki z poprzedniego dnia, które zostały nam z obiadu :). Posiłek bardzo smaczny i zdrowy. Kotlety możemy podać z różnymi dodatkami np. Zsiadłym mlekiem lub kefirem, a także z kolorowymi surówkami i świeżymi sałatami.

Kotlety z ziemniaków

Potrzebujemy: kotlety tradycyjne tylko z ziemniaków. 

  • Ugotowane ziemniaki, ilość według uznania (ja robię z około 10 ziemniaków)
  • 1-2 cebule
  • 1- 2 ząbki czosnku
  • koperek (opcjonalnie)
  • 1 jajko 
  • Sól i pieprz.
  • Masło klarowane lub smalec do smażenia
  • Panierka (do wyboru: bułka tarta (ja używam tylko własnej z własnego suchego chleba), kasza manna lub mąka ziemniaczana)

Przygotowanie:

  • Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę.
  • Cebulę posiekać i usmażyć na złoto.
  • Do miski z ziemniakami dodać usmażoną cebulę, jajko, przeciśnięty czosnek, koperek, sól i pieprz, delikatnie wyrabiamy, formujemy małe kotleciki, obtaczamy w panierce, smażymy chwilę na złoto.
  • Do masy ziemniaczanej możemy dodać ser biały, ser żółty, pieczarki, szczypior, jajko, ogórki kiszone, tak naprawdę, co tylko chcemy 🙂

Dlaczego warto jeść ziemniaki ?

  • Najzdrowsza wersja ziemniaków to gotowane na parze lub w mundurkach, ponieważ mają mniejszą stratę minerałów i witamin, a jest ich wcale nie tak mało. Taki polski ziemniaczek jest bogatym źródłem witaminy C i co ważne ma jej więcej niż w jabłku! Jest też dobrym  źródłem witamin z grupy B (B1, B2, B3, B6) PP, to witaminy, które działają na cały organizm, każda z nich ma olbrzymie znaczenie dla naszego funkcjonowania.
  • Ziemniaki to też źródło składników mineralnych: magnezu (dba o układ nerwowy, koi nerwy, stres i zmęczenie), fosfor (dba o zdrowe i mocne kości oraz zęby), potas (obniża ciśnienie krwi), miedz (dba o układ odpornościowy, nerwowy, krwionośny, i mocne koście), mangan (utrzymuje kości i mięśnie w dobrym stanie, sprawiając, że nie są kruche i łamliwe), cynk (dba stan skóry, paznokci i włosów), żelazo (zapobiega anemii).
  • Ziemniaki zawierają niepełnowartościowe białko o wysokiej wartości biologicznej oraz błonnik, który poprawia trawienie, dlatego też jest lekkostrawny i wcale nie powoduje tycia, i mimo że jest też bogatym źródłem węglowodanów, same w sobie nie są tuczące, dopiero w połączeniu z tłuszczem powodują odkładanie się tkanki tłuszczowej, ale to samo dotyczy innych produktów typu: makaron czy ryż. 
Kotlety z ziemniaków i sera koziego z surówką z czerwonej kapusty 😋



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked