Z serii obiady bezmięsne…
Kotlety z ziemniaków to szybki i tani obiad, syty i bardzo smaczny, możemy je robić z różnymi dodatkami, świeżymi sałatami, surówkami, zawsze wychodzą pyszne.
Potrzebujemy: kotlety tradycyjne tylko z ziemniaków.
- Ugotowane ziemniaki, ilość według uznania (ja robię z około 10 ziemniaków)
- 1 cebula
- 1- 2 ząbki czosnku
- koperek (opcjonalnie)
- 1 jajko
- Sól i pieprz.
- Masło klarowane lub smalec do smażenia
- Panierka (do wyboru: bułka tarta (ja używam tylko własnej z własnego suchego chleba), kasza manna lub mąka ziemniaczana)
Przygotowanie:
- Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę.
- Cebulę posiekać i usmażyć na złoto.
- Do miski z ziemniakami dodać usmażoną cebulę, jajko, przeciśnięty czosnek, koperek, sól i pieprz, delikatnie wyrabiamy, formujemy małe kotleciki, obtaczamy w panierce, smażymy chwilę na złoto.
- Do masy ziemniaczanej możemy dodać ser biały, ser żółty, pieczarki, szczypior, jajko, ogórki kiszone, tak naprawdę, co tylko chcemy 🙂
Panierka z bułki tartej Panierka z mąki ziemniaczanej Panierka z kaszy mannej
Dlaczego warto jeść ziemniaki ?
- Najzdrowsza wersja ziemniaków to gotowane na parze lub w mundurkach, ponieważ mają mniejszą stratę minerałów i witamin, a jest ich wcale nie tak mało. Taki polski ziemniaczek jest bogatym źródłem witaminy C i co ważne ma jej więcej niż w jabłku! Jest też dobrym źródłem witamin z grupy B (B1, B2, B3, B6) PP, to witaminy, które działają na cały organizm, każda z nich ma olbrzymie znaczenie dla naszego funkcjonowania.
- Ziemniaki to też źródło składników mineralnych: magnezu (dba o układ nerwowy, koi nerwy, stres i zmęczenie), fosfor (dba o zdrowe i mocne kości oraz zęby), potas (obniża ciśnienie krwi), miedz (dba o układ odpornościowy, nerwowy, krwionośny, i mocne koście), mangan (utrzymuje kości i mięśnie w dobrym stanie, sprawiając, że nie są kruche i łamliwe), cynk (dba stan skóry, paznokci i włosów), żelazo (zapobiega anemii).
- Ziemniaki zawierają niepełnowartościowe białko o wysokiej wartości biologicznej oraz błonnik, który poprawia trawienie, dlatego też jest lekkostrawny i wcale nie powoduje tycia, i mimo że jest też bogatym źródłem węglowodanów, same w sobie nie są tuczące, dopiero w połączeniu z tłuszczem powodują odkładanie się tkanki tłuszczowej, ale to samo dotyczy innych produktów typu: makaron czy ryż.
