Coś słodkiego...

Ciasto czekoladowe z ciecierzycy, migdałów i czerwonej porzeczki.

LEKKIE – PYSZNE – ZDROWE – BEZ MĄKI – BEZ GLUTENU- CZEKOLADOWE!!!

Potrzebujemy:

  • 250 g ciecierzycy ze słoika (zawartość małego słoika) lub świeżej gotowanej.
  • 200 g zmielonych migdałów (ja wykorzystuje tu pozostałość z mleka migdałowego), jeśli nie ma migdałów, można użyć samej ciecierzycy, zwiększając ją o 150 g.
  • 4 jajka
  • 2 dojrzałe banany
  • 1-2 łyżki ksylitolu
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
  • Porzeczki lub maliny (mogą być mrożone)

Przygotowanie:

  • Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno.
  • Do blendera wkładamy: ciecierzyce, migdały, żółtka, banany, cukier, kakao, cynamon, proszek do pieczenia i dokładnie miksujemy na gładką masę.
  • Do masy dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy razem, wlewamy do foremki, posypujemy porzeczkami lub malinami Pieczemy w temp. 185 C przez około 40 min. Pychotka!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.