Piernik migdałowy

Pyszny niskowęglowodanowy piernik, na bazie mąki migdałowej i masła orzechowego. Bardzo szybki w przygotowaniu z prostych składników.

Piernik migdałowy

Potrzebujemy:

  • 200 g masła orzechowego (ja używam masła migdałowego)
  • 5 jajek
  • 3 łyżki miodu
  • 1 przyprawa do piernika
  • szczypta soli kłodawskiej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 łyżki mąki migdałowej
  • 3 łyżki kakao
  • wanilia

Przygotowanie:

  • W misce rozmieszać jaja z rozpuszczonym miodem.
  • Dodać masło orzechowe, wymieszać, dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać.
  • Masę czekoladową przelać do formy keksowej, wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piec w 180 C przez około 35-40 minut.
  • Upieczony piernik polewamy czekoladą.




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked