Pyszny niskowęglowodanowy piernik, na bazie mąki migdałowej i masła orzechowego. Bardzo szybki w przygotowaniu z prostych składników.
Piernik migdałowy
Potrzebujemy:
- 200 g masła orzechowego (ja używam masła migdałowego)
- 5 jajek
- 3 łyżki miodu
- 1 przyprawa do piernika
- szczypta soli kłodawskiej
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 4 łyżki mąki migdałowej
- 3 łyżki kakao
- wanilia
Przygotowanie:
- W misce rozmieszać jaja z rozpuszczonym miodem.
- Dodać masło orzechowe, wymieszać, dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać.
- Masę czekoladową przelać do formy keksowej, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w 180 C przez około 35-40 minut.
- Upieczony piernik polewamy czekoladą.