Ciastka orzechowe

Bardzo szybkie ciasteczka, smaczne, syte i wartościowe, na przekąskę, do szkoły, na spacer lub piknik. Ciastka na bazie orzechów arachidowych, z których robimy pyszne masło orzechowe.

Masło z tych orzechów jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych obniżających poziom cholesterolu i korzystnie wpływających na pracę serca (kwasy oleinowy, linolowy i alfa-linolenowy). Są to kwasy bardzo ważne w naszym organizmie, działają cuda …mają działanie antyoksydacyjne, zapobiegają chorobom serca, działają przeciwzapalnie i usprawniają prace mózgu. Ponadto dzięki zawartym kwasom nienasyconym wspomagają spalanie tkanki tłuszczowej! Ponadto:

  • Zawiera pełnowartościowe białko, idealne dla osób na diecie wegetariańskiej.
  • Zawiera dużo błonnika (błonnik obniża stężenie glukozy we krwi, pomaga obniżyć poziom cholesterolu, chroni i usprawnia prace jelit).
  • Zawiera przeciwutleniacze (usuwają z organizmu człowieka nadmiar wolnych rodników, spowalniają procesy starzenia ).
  • Zawiera tryptofan (aminokwas dodający energii, poprawiający pracę mózgu).
  • Zawiera dużo witaminy E (witamina młodości, usuwa wolne rodniki, opóźnia starzenie się skóry).
  • Ponadto zawiera witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, B9) oraz substancje mineralne (fosfor, potas, magnez, wapń, cynk, selen i żelazo), dzięki czemu wpływa właściwie na każdą komórkę w naszym organizmie, zaczynając od serca, kończąc na włosach.

Ciastka orzechowe

Potrzebujemy:

  • 200 g orzechów arachidowych lub masła orzechowego bez soli 100%
  • 1 jajko 
  • 60 g mąki owsianej 
  • 1 łyżka miodu

Przygotowanie:

  • Orzechy mielimy na miazgę, przekładamy do miski, dodajemy mąkę owsianą, jajko, miód, wyrabiamy ciasto. Formujemy z ciasta małe kulki i widelcem spłaszczamy na papierze do pieczenia. Pieczemy około 25 minut w temp. 185 C.
  • Do ciastek możemy dodać kawałki gorzkiej czekolady lub rodzynki.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked