Pasztet z selera i kaszy jaglanej

Pasztet bez mięsa też może być pyszny! Spróbuj na pewno ci zasmakuje 🙂

Pasztet z selera i kaszy jaglanej

Potrzebujemy:

  • 2 bulwy selera
  • 1 por
  • 350 g kaszy jaglanej ugotowanej
  • 100 g mielonych orzechów włoskich
  • olej kokosowy (około 1-2 łyżki ) lub olej rzepakowy z upraw ekologicznych
  • 2 ząbki czosnku
  • około 2 cm startego imbiru
  • 2 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • pół łyżeczki mielonej świeżo kolendry
  • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
  • sól kłodawska, pieprz czarny

Przygotowanie:

  • Na rozgrzanym oleju podsmażamy na rumiano, drobno pokrojonego pora, razem z zielem angielskim i liściem laurowym. Gdy por jest delikatnie rumiany i miękki, wyciągamy ziele angielskie i liść laurowy.
  • Selera obieramy, ścieramy na grubych oczkach, dodajemy do pora. Imbir i czosnek obieramy i ścieramy do selera, wszystkie składniki dokładnie mieszamy, dusimy na małym ogniu, aż seler będzie miękki (około 15 minut).
  • Piekarnik rozgrzewamy do 200 C.
  • Do miksera przekładamy uduszony seler, ugotowaną kaszę jaglaną, orzechy, sos sojowy i przyprawy, miksujemy na gładką masę, ewentualnie dosmaczamy solą i pierzem.
  • Gotową masę przekładamy do foremki keksowej (24 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 45 minut w temp. 200 c. Po upieczeniu dokładnie studzimy przez kilka godzin aby ładnie się kroił, najlepiej przygotować go wieczorem, a rano zajadać 🙂
  • Pasztet z selera możemy jeść jako dodatek na kanapkę lub jako składnik obiadu w towarzystwie świeżych surówek.

Idealnie smakuje z kiszoną marchewką i czarnuszką….Pycha 🙂




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked