Babka orkiszowa marmurkowa

Klasyka wśród babek 🙂 Idealna na świąteczny stół ale też na każdy inny piękny dzień…

Mąka orkiszowa jest rewelacyjna do wypieków chleba, placków, naleśników, czy ciast, najważniejsze jednak jest to, aby mąka, którą używamy w naszej kuchni, była zdrowa, uzyskana bez oprysków randapem.

Wybieram świadomie, co podaje mojej rodzinie. Używam mąki z ekologicznego polskiego gospodarstwa, warto wspierać takie miejsca, aby było ich jak najwięcej.

Babka orkiszowa marmurkowa

Potrzebujemy:

  • 200 g mąki orkiszowej jasnej ekologiczej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g masła klarowanego plus masło do posmarowania formy
  • 2 łyżki miodu lub 4 łyżki cukru kokosowego
  • 5 jajek wiejskich
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mleka owsianego
  • wanilia
  • wiórki kokosowe

Przygotowanie:

  • Formę na babkę posmaruj masłem klarowanym, posyp wiórkami kokosowymi.
  • W misce łączymy mąkę orkiszową, ziemniaczaną, proszek do pieczenia, wanilię, mieszamy składniki, dzielimy na dwie części. Do jednej dodaj 2 łyżki kakao, drugą część pozostaw waniliową.
  • Do miksera wkładamy jajka, ubijamy na puszystą masę, pod koniec dodajemy cukier kokosowy lub miód (płynny) dalej ubijając, następnie cienką strużką wlewaj masło klarowane (rozpuszczone).
  • Powstałą masę podziel na dwie części. Jedną część wlej do części waniliowej a drugą do części kakaowej, dodając 3 łyżki mleka owsianego, wymieszaj obie masy.
  • Do formy obsypanej wiórkami , wlewaj naprzemiennie masy.
  • Babę pieczemy w 180 C przez 40 minut.

Dekoracja: Krem z nerkowców / granatem – krem jest pyszny ale najlepiej zrobić go i polać przed podaniem, ponieważ gdy zostawimy go na dłużej, ściemnieje i straci na smaku.

Potrzebujemy:

  • Garść nerkowców – moczymy wcześniej około godziny
  • Sok z cytryny – 2-3 łyżki (dopasować do smaku)
  • 1 łyżka miodu

Składniki miksujemy na gładki krem, polewamy babę, obsypujemy owocami granatu.




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked