Chleb warzywno-gryczany

Zdrowy chleb warzywno-gryczany, bezglutenowy, bardzo szybki w przygotowaniu, na bazie warzyw, a raczej mieszanki warzyw, pulpy powstałej po wyciśniętych świeżych sokach, może to być sama marchewka lub dynia lub mieszanka marchewki i pomarańczy czy buraka. Delikatny w smaku, bezglutenowy, bez nabiału i bez cukru…Pyszne smakuje z dodatkami słonymi lub na słodko 🙂

Chleb warzywno-gryczany – marchewka – pomarańcza

Potrzebujemy:

  • Około 250 g pulpy z warzyw – ja tu wykorzystuję pozostałość z soku z marchewki, pomarańczy i jabłka, resztki jabłka wykładam, bo są tam części twarde, natomiast wykorzystuję marchewkę i pomarańczę.
  • 100 g mąki gryczanej
  • 100 ml mleka roślinnego (kokosowe, migdałowe lub owsiane)
  • 3 jajka wiejskie od szczęśliwych kurek 🙂
  • 2-3 łyżki siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 łyżeczka soli kłodawskie
  • Pestki dyni lub słonecznika do posypania chlebka

Przygotowanie:

  • Do miski wbijamy jajka, roztrzepujemy, dodajemy pulpę z marchewki i pomarańczy, mleko, mieszamy, dodajemy, mąkę, siemię lniane, proszek do pieczenia, cząber i sól.
  • Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, przekładamy do małej formy (bo ciasta jest dość mało), wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch chlebka możemy posypać pestkami dyni lub słonecznika.
  • Pieczemy 40 min w temp.180 C.

Jego kształt i szerokość zależy od użytej foremki 🙂 Najlepiej oczywiście sprawdza się mała keksówka.

Chlebek warzywny w wersji marchewka 🥕 burak, wykonanie tak jak wyżej 👆

Chlebek warzywny w wersji z marchewką 🥕i siemieniem lnianym…

Wykonanie tak jak wyżej 👆




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked