Chłodnik z buraka czerwonego

Pyszny, orzeźwiający, bardzo syty posiłek, nie tylko w czasie lata.

Chłodnik z buraka czerwonego podany z awokado i jajkiem.

Potrzebujemy:

  • Około 7 szt. buraka czerwonego słodkiego (nie starego, bo będzie gorzki)
  • 2 duże cebule
  • masło klarowane lub oliwa
  • Pół cytryny
  • jajka ugotowane – ilość według gustu
  • 1 awokado
  • ogórki zielone – ilość według gustu
  • szczypiorek
  • Zsiadłe mleko lub kefir – u mnie własnej roboty – jak zrobić? Zerknij TU
  • Przyprawy: sól kłodawska i pieprz czarny.

Przygotowanie:

  • Surowe buraki ścieramy na cienkie plastry.
  • Cebule ścieramy na cienkie piórka i podsmażamy delikatnie na maśle klarowanym z dodatkiem soli i pieprzu.
  • Do zrumienionej cebuli dodajemy buraki, sok wyciśnięty z połowy cytryny, podlewamy delikatnie wodą i dusimy do miękkości (al dente) około 20 minut.
  • Kiedy buraczki są gotowe, przekładamy do wysokich miseczek.
  • Zsiadłe mleko (ja miksuje do jednolitej konsystencji), rozlewamy do miseczek, na buraczki.
  • Na wierzch układamy pokrojone w plastry ogórki zielone, jajka gotowane, plastry awokado, posypujemy obficie szczypiorkiem, oprószamy solą i pieprzem.




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked