Indyk curry

Smaki kuchni indyjskiej…Indyk curry to mocne chili, imbir, kurkuma, dużo czosnku i aromatyczna kolendra… Świetnie smakuje podane z ryżem lub chlebkiem mann.

Indyk curry

Potrzebujemy :

  • Pierś indyka około 500 g
  • Pół łyżeczki chili
  • Pol łyżeczki kurkumy
  • Pół łyżeczki soli kłodawskiej
  • Szczypta czarnego pieprzu

Mięso kroimy w dużą kostkę, nacieramy przyprawami, odstawiamy do lodówki na około 20 minut.

  • 3 ząbki czosnku
  • Kawałek imbiru do starcia (około 1 łyżeczki)
  • Pół łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka ostrej przyprawy curry lub 1 łyżka pasty curry
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 cebule
  • 4 pomidory
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonej kolendry
  • Do smażenia: masło klarowane lub olej kokosowy.
  • Ryż basmati lub brązowy

Przygotowanie :

  • Cebule, pomidory bardzo drobno kroimy w kostkę.
  • Na rozgrzanej patelni smażymy na tłuszczu wcześniej przygotowane mięso indyka, gotowe przekładamy do miseczki.
  • Na tą samą patelnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir, smażymy dosłownie chwilę, dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy, smażymy chwilkę, dodajemy posiekaną cebulkę, pomidory, usmażonego indyka, cynamon, przyprawę curry, mieszamy i dusimy razem, pod przykryciem 5 minut.
  • Następnie dodajemy mleczko kokosowe, mieszamy i dusimy razem około 10 minut.
  • Doprawiamy świeżą kolendrą, solą kłodawską ewentualnie przyprawą curry.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked