Maliny na zimę

♥️Pyszne malinki najlepiej smakują w sezonie…pełne witamin i antyoksydantów…

Jedzmy na zdrowie !

📍 Jak zachować trochę malinowego lata na zimę? Moja babcia i mama robiła bardzo dużo soków na zimę, ale niestety z ogromną ilością cukru 🙁

📍Ja mam inne do tego podejście uważam, że absolutnie nie ma takiej potrzeby… Możemy zrobić je tak samo, bez dodatku tony cukru, a będą równie smaczne i na pewno zdrowsze!

Maliny mrożone

  • Najszybszy sposób na maliny w zimie:)
  • Mrozimy rozkładając na tackach, aby owoce nie były zlepione w jedną bryłę.
  • Tackę zapełniamy malinami, wkładamy do zamrażarki na około godzinę, następnie przekładamy do wyznaczonego pojemnika. W taki sposób nie będą sklejone i możemy brać taką ilość jaką w danej chwili chcemy.
  • Oczywiście potrzebne jest miejsce w zamrażarce, jeśli jest ciężko, to zostają nam słoiki. 😋
  • Idealne do ciast, deserów i zup owocowych♥️

➡️Maliny na słodko (z pestkami)

Potrzebujemy:

  • Maliny
  • ksylitol lub miód

Przygotowanie:

  • Maliny myjemy, wrzucamy do garnka, dodajemy ksylitol lub miód, w takiej ilości jakiej nam odpowiada smak, całość zostawiamy na 1-2 godz.
  • Następnie maliny zagotowujemy i rozlewamy do wyparzonych wcześniej słoiczków, pasteryzujemy.

Pasteryzacja: W dużym garnku układamy ściereczkę, wkładamy słoiczki, zalewam wodą (aby woda sięgała do 3/4 słoiczka) gotuję około 10-15 minut (od momentu zagotowania) lub pasteryzuję na sucho w piekarniku.

➡️Sok z malin

Potrzebujemy:

  • Maliny

Przygotowanie:

  • Maliny myjemy, wrzucamy do garnka, rozgniatamy bardzo solidnie, zostawiamy, zostawiamy na około godzinę, aby bardziej uwolnił się sok, następnie, przecedzamy przez czystą gazę, oddzielając sok od pestek.
  • Wyciśnięty sok doprowadzamy do wrzenia (Nie gotujemy!) i przelewamy do wyparzonych butelek lub słoiczków.
  • Utrwalamy w pasteryzacji.

Pasteryzacja: W dużym garnku układamy ściereczkę, wkładamy słoiczki, zalewam wodą (aby woda sięgała do 3/4 słoiczka) gotuję około 10-15 minut (od momentu zagotowania) lub pasteryzuję na sucho w piekarniku.

➡️Maliny w sosie własnym

Potrzebujemy:

  • Maliny
  • Małe słoiki

Przygotowanie:

  • Słoiki wyparzamy
  • Maliny myjemy i wkładamy do słoików, dociskając porządnie łyżką, zakręcamy.
  • Wstawiamy do garnka, na pasteryzację.

Pasteryzacja: W dużym garnku układamy ściereczkę, wkładamy słoiczki, zalewam wodą (aby woda sięgała do 3/4 słoiczka) gotuję około 10-15 minut (od momentu zagotowania) lub pasteryzuję na sucho w piekarniku.




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked