Zdrowa i wspaniała

Kotlety z kaszy jaglanej i buraka

Świetna alternatywa na kotlety bezmięsne 🙂 Pyszne do obiadu, idealne do burgerów, a nawet jako składnik sałatek…

Kotlety z kaszy jaglanej i buraka

Potrzebujemy:

  • 500 g kaszy jaglanej ugotowanej
  • około 200 g braków pieczonych lub gotowanych
  • 1 jajko od szczęśliwych wiejskich kurek
  • 1 cebula + tłuszcz do smażenia
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • pół szklanki słonecznika
  • pół łyżeczki lubczyka
  • pół łyżeczki majeranku
  • Pół łyżeczki czerwonej papryki
  • szczypta mielonej kolendry
  • szczypiorek – opcjonalnie
  • sól i pieprz
  • sezam do panierki

Przygotowanie:

  • Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na maśle klarowanym lub oleju kokosowym.
  • Do miski wkładamy ugotowaną kaszę jaglaną, ścieramy na średnich oczkach, upieczonego buraka, dodajemy rumianą cebulę, jajko, słonecznik , siemię lniane, szczypiorek i wszystkie przyprawy, dokładnie mieszamy masę (najlepiej ręką) dosmaczamy, formujemy kotlety, małe lub duże w zależności jakie są nam potrzebne ( do obiadu, burgerów czy sałatki), obtaczamy w sezamie.
  • Gotowe kotlety układamy na papierze do pieczenia, pieczemy w 180 C przez około 30 minut.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked