Świetna alternatywa na kotlety bezmięsne 🙂 Pyszne do obiadu, idealne do burgerów, a nawet jako składnik sałatek…
Kotlety z kaszy jaglanej i buraka
Potrzebujemy:
- 500 g kaszy jaglanej ugotowanej
- około 200 g braków pieczonych lub gotowanych
- 1 jajko od szczęśliwych wiejskich kurek
- 1 cebula + tłuszcz do smażenia
- 2 łyżki siemienia lnianego
- pół szklanki słonecznika
- pół łyżeczki lubczyka
- pół łyżeczki majeranku
- Pół łyżeczki czerwonej papryki
- szczypta mielonej kolendry
- szczypiorek – opcjonalnie
- sól i pieprz
- sezam do panierki
Przygotowanie:
- Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na maśle klarowanym lub oleju kokosowym.
- Do miski wkładamy ugotowaną kaszę jaglaną, ścieramy na średnich oczkach, upieczonego buraka, dodajemy rumianą cebulę, jajko, słonecznik , siemię lniane, szczypiorek i wszystkie przyprawy, dokładnie mieszamy masę (najlepiej ręką) dosmaczamy, formujemy kotlety, małe lub duże w zależności jakie są nam potrzebne ( do obiadu, burgerów czy sałatki), obtaczamy w sezamie.
- Gotowe kotlety układamy na papierze do pieczenia, pieczemy w 180 C przez około 30 minut.
