Coś słodkiego ale bez białego cukru 🙂
Ciasto drożdżowe w wersji z jabłkami
Potrzebujemy:
- 600 g mąki orkiszowej (lub pszennej) ekologicznej
- 250 ml mleka roślinnego lub krowiego, ale tylko od gospodarza, wiejskie, pełnotłuste.
- 50 g masła klarowanego
- 2 łyżki miodu naturalnego
- 3 jajka
- szczypta soli kłodawskiej
- 9 g suchych drożdży (ekologicznych) lub świeżych (robimy rozczyn)
- cynamon
- 4-5 jabłek ( w zależności od wielkości)
Przygotowanie:
- Mąkę przesiewamy do miski , dodajemy suche drożdże, szczyptę soli, mieszamy, dokładnie.
- Do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko, roztrzepujemy, dodajemy roztopione masło z miodem, wszystko dodajemy do mąki, delikatnie wyrabiamy.
- W wersji ze świeżymi drożdżami (Do pojemnika wlewamy 250 ml ciepłego mleka, rozkruszamy drożdże, 1 łyżeczkę cukru, wsypujemy 3 łyżki mąki, wszystko razem mieszamy, odstawiamy na 10 min, aż zaczną się pienić. Mąkę przesiewamy do miski , dodajemy szczyptę soli, rozczyn drożdżowy, roztrzepane jajka, rozpuszczone masło klarowane z miodem, delikatnie mieszamy).
- Rozkładamy na kwadratowej blaszce (u mnie blaszka z piekarnika), możemy ciasto rozwałkować lub wylepić ręką. Następnie pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto się podwoi, na wierzch ciasta układamy pokrojone kawałki jabłka, lekko dociskając, oprószamy cynamonem, pieczemy około 30 min w temp. 180 C .
- Ciasto drożdżowe możemy robić z wiśniami, śliwkami, rabarbarem, jagodami, truskawkami lub z mieszanką owoców, zawsze smakuje rewelacyjnie:)
Ciasto wyrośnięte
Ciasto drożdżowe w wersji z różnymi owocami (u mnie mieszanka ze słoików, czereśnie, wiśnie 🍒, czarna porzeczka). W tej wersji mleko zastępuje zsiadłym mlekiem. 😋 A owoce posypuję wiórkami kokosowymi.
Ciasto drożdżowe w wersji z wiśniami 🍒, mango i sezamem. 😋
Ciasto drożdżowe w wersji z truskawkami 🍓 i rabarbarem… I sezamem 😋
