Zdrowa i wspaniała

Sernik na miodzie

Szybki sernik bez białego cukru, na naturalnym miodzie, prosty skład, idealny na świąteczną rozpustę 😋

Sernik na miodzie

Potrzebujemy :

  • 600 g twarogu wiejskiego
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 5 żółtek + białka od szczęśliwych kurek 🙂
  • 3-4 łyżek miodu
  • 1 budyń (bez cukru) lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanu (bezglutenowy)
  • 30 ml masła klarowanego lub oleju kokosowego

Do dekoracji :

  • Czekolada 80 %
  • Rodzynki, migdały, owoce goji

Przygotowanie :

  • Żółtka oddzielamy od białek.
  • Do miksera wkładamy wszystkie składniki, oprócz białek, miksujemy na gładką masę.
  • Białka ubijamy na sztywno.
  • Masę łączymy delikatnie z pianą z białek, przekladamy do formy, wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Pieczemy w 185 C przez około 40-45 min.
  • Po upieczeniu zostawiamy w uchylonym piekarniku. Sernik delikatnie opadnie, taki jego urok 🙂
  • Po wystudzeniu polewamy czekoladą, posypujemy, migdałami, rodzynkami i owocami goji.

Sernik z owocami – w wersji z czereśniami 🍒

  • Około 300 g czereśni
  • 1,5-2 łyżeczki agaru proszek (żelatyny roślinnej). Jeśli wsypiemy za mało agaru i galaretka się za mało zetnie, możemy jeszcze raz ją podgrzać, dodać jeszcze agar i ponownie schłodzić.
  • 200 ml wody
  • 2-3 łyżki soku z żurawiny 100% bez cukru (dodaje dla koloru)
  • 0,5-1 łyżki miodu lub ksylitolu – opcjonalnie

Przygotowanie:

  • Czereśnie oczyszczamy z pestek, wkładamy do garnuszka, zalewamy 200 ml wody, dodajemy ksylitol, zagotowujemy.
  • W kieliszku z odrobiną wody mieszamy 1,5 łyżeczki agaru, dodajemy do czereśni i gotujemy razem 5 minut. Studzimy.
  • Gdy galaretka zaczyna tężeć, przekładamy na ciasto, równomiernie na całej powierzchni ciasta, gdy owoce stężeją, oprószamy całość kakao.(ja tak lubię, ale nie jest to konieczność 🙂



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked