Komosa ryżowa po meksykańsku

Z serii obiady bezmięsne…

Lubicie ostrzejsze smaki meksykańskie? Jeśli tak to na pewno wam zasmakuje 🙂 Komosa ryżowa w wersji po meksykańsku, to danie szybkie w przygotowaniu, pyszne i bardzo sycące 🙂

Komosa ryżowa po meksykańsku

Potrzebujemy:

  • 1 szklanka komosy ryżowej – ugotować według przepisu na opakowaniu
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • 1 słoik kukurydzy
  • 1 słoik fasoli czerwonej
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • pół łyżeczki papryki czerwonej słodkiej
  • sól kłodawska
  • dowolna szczypta chili- dopasuj do swojej ostrości
  • olej rzepakowy ekologiczny lub olej kokosowy
  • Opcjonalnie : awokado

Przygotowanie:

  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy pokrojoną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, pokrojoną w większą kostkę paprykę czerwoną, podsmażamy chwilę razem, następnie dodajemy przecier pomidorowy i dusimy razem około 10 minut. Po tym czasie dodajemy resztę składników tj. kukurydzę, fasolę, komosę ryżową, przyprawy, mieszamy, doprawiamy, dusimy jeszcze razem 5 minut.
  • Podajemy w głębokich miseczkach.
  • Opcjonalnie: Awokado kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny, solimy, rozkładamy na wierzchu dania.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked