Kiełki

Dlaczego kiełki…

  • Zawierają najważniejsze witaminy i minerały potrzebne dla naszego organizmu – w dużych dawkach w najczystszej postaci
  • Są dobrym źródłem kwasów omega 3, których bardzo często brakuje w naszej diecie
  • To źródło łatwo przyswajalnych białek
  • Źródło enzymów i przeciwutleniaczy
  • Są niskokaloryczne i lekkostrawne
  • Możesz je sam wyhodować w domu, w prosty i szybki sposób. W zimie jest to super alternatywa, kiedy nie ma jeszcze świeżych sałat czy świeżych warzyw.

Bardzo ważne – aby kiełkować tylko organiczne nasiona, które są do tego specjalnie przeznaczone. Uprawne nasiona są o wiele tańsze, ale mogą być skażone herbicydami lub pestycydami, więc raczej nie pomogą, a zaszkodzą dla naszego organizmu, są po prostu toksyczne!

Jak zrobić kiełki w domu?

Kiełki w słoiku

Do tego potrzebujemy :

  • słoik litrowy
  • gazę i gumkę recepturkę
  • nasiona – te organiczne, przeznaczone na kiełki, np:  brokuł, burak, fasola mung, kapusta, koniczyna, lucerna, pszenica, rzodkiewka, słonecznik, soczewica oraz soja. Tylko rzeżucha nie nadaje się na słoik, ale można ją rozsypać w każdym pojemniku wyłożonym np gazą lub w kiełkownicy.

  • Rano do słoika wsypujemy około 3 łyżki nasionek, słoik zakrywamy gazą, nakładamy gumkę (żeby dobrze się trzymała gaza), zalewamy wodą (temp. pokojowa), płuczemy i wylewamy wodę przez gazę, dwa razy powtarzając czynność. Po płukaniu nasiona zalewamy czystą wodą i zostawiamy do wieczora.
  • Wieczorem wylewamy wodę, przez gazę (gazy już nie zdejmujemy) płuczemy wylewamy . Słoik odstawiamy po ukosie, aby woda ściekała (tak jak na zdjęciu).
  • Nasiona płuczemy co dziennie minimum 2 razy.

  • Po 4-5 dniach w zależności od nasionek, kiełki mamy gotowe, przekładamy je do zamykanego pojemnika i przechowujemy w lodówce.

Nasiona fasoli mung…

Kiełki wyhodowane w kiełkownicy…

  • Przed rozsypaniem nasionek, należy je wcześniej wypłukać i namoczyć na kilka godzin, następnie zlać wodę, rozsypać w kiełkownicy.
  • Nasiona podobnie jak w słoiku muszą być dwa razy dziennie przelewane wodą, najlepiej rano i wieczorem, a woda która ścieka na dno powinna być od razu wylewana.
  • Na 4-5 dzień kiełki są już gotowe, przekładamy je do pojemnika i przechowujemy w lodówce.
  • Kiełkownicę należy bardzo dokładnie myć po każdym użyciu, aby zapobiec pleśni.




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked