CHAŁKA

Lubicie chałkę … Ja bardzo ….ale tylko tę przygotowaną w domu… Pulchna, pachnąca… Z mąki ekologicznej (u mnie orkiszowej)…mniam…z miodem, konfiturą lub białym wiejskim serem…

Potrzebujemy:

  • 2 żółtka – od szczęśliwych kurek, ekologiczne.
  • 50 g masła klarowanego
  • 200 ml mleka roślinnego (u mnie kokosowe) lub zwykłe zwierzęce pełnotłuste wiejskie (najlepiej niepasteryzowane).
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta startej wanilii
  • szczypta soli
  • 30 g drożdży 
  • 450 g mąki orkiszowej (630) lub innej pszennej ekologicznej.
  • Rodzynki (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  • Ciepłe mleko (nie gorące!) Wlewamy do miski lub miksera, dodajemy roztopione masło, żółtka, miód , wanilię, drożdże, miksujemy mikserem na najwyższych obrotach.
  • Do masy dodajemy mąkę, szczyptę soli (jeśli chcemy możemy dodać rodzynki), wyrabiamy, jeśli ciasto jest lepiące podsypujemy mąka. Ciasto dzielimy na dwie części, rolujemy i skręcamy lub dzielimy na trzy części, rolujemy, splatamy warkocz, układamy w foremce długość ok 40 cm.
  • Pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, smarujemy jajkiem lub mlekiem posypujemy makiem, sezamem, kruszonką, cynamonem, cukrem lub pozostawiamy czystą, jak kto woli.
  • Pieczemy w piekarniku – 25-30 min temp. 180 C.

Mąka orkiszowa jest rewelacyjna do wypieków chleba, placów, naleśników, czy ciast, najważniejsze jednak jest to, aby mąka, którą używamy w naszej kuchni, była zdrowa, uzyskana bez oprysków randapem.

Wybieram świadomie, co podaje mojej rodzinie. Używam mąki z ekologicznego polskiego gospodarstwa, warto wspierać takie miejsca, aby było ich jak najwięcej.




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked