Ciasto bananowe – chlebek bananowy

Ciasto bananowe to szybki deser do herbatki lub kawki, bardzo bananowy, bezglutenowy, bez cukru 🙂

Ciasto bananowe – chlebek bananowy

Potrzebujemy: 

  • 4 dojrzałe banany
  • 180 g mąki kukurydzianej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 2 łyżki  oleju kokosowego
  •  szczypta startej wanilii
  • 1 łyżka miodu lub ksylitolu – opcjonalnie

Przygotowanie:

  •  3 banany rozgniatamy widelcem na papkę.
  • W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy olej kokosowy, miód (opcjonalnie).
  • Piekarnik rozgrzewamy.
  • Mąkę mieszamy z sodą, dodajemy do masy bananowej, mieszamy, dodajemy łyżkę octu, mieszamy.
  • Formę (keksową) wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy 3/4 masy, do reszty dodajemy 1 łyżkę kakao, wymieszamy, wylewamy wzdłuż formy, na wierzch układamy przekrojonego banana.
  • Pieczemy 40-50 minut w temp. 185 C.



2 Comments

jak długość keksówki?

U mnie 26 cm /przy zastosowaniu 24 cm ciasto będzie wyższe. Pięknego dnia życzę!

Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked