Chleb orkiszowy z jabłkiem i tymiankiem

Mąka orkiszowa jest rewelacyjna do wypieków chleba, placów, naleśników, czy ciast, najważniejsze jednak jest to, aby mąka, którą używamy w naszej kuchni, była zdrowa, uzyskana bez oprysków randapem.
Wybieram świadomie, co podaje mojej rodzinie. Używam mąki z ekologicznego polskiego gospodarstwa, warto wspierać takie miejsca, aby było ich jak najwięcej.

Chleb orkiszowy z jabłkiem i tymiankiem

Potrzebujemy:

  • 500 g mąki orkiszowej 630 ekologicznej
  • 5 łyżek płatków owsianych ekologicznych
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 płaska łyżeczka soli kłodawskiej
  • 2 łyżki oliwy
  • 1-2 jabłka

Zaczyn drożdżowy:

  • 350 ml ciepłej wody
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki mąki orkiszowej

Przygotowanie:

  • Robimy zaczyn: Do wysokiego kubka wlewamy ciepłą wodę, dodajemy drożdże, cukier, mąkę, mieszamy, zakrywamy ściereczką i odstawiamy na około 10 minut, aby drożdże urosły.
  • Do miski wsypujemy mąkę, płatki owsiane, siemię lniane, tymianek, sól, oliwę, wszystkie składniki mieszamy. Do wymieszanych składników, wlewamy zaczyn drożdżowy, mieszamy.
  • Jabłka myjemy, obieramy, ścieramy na dużych oczkach, dodajemy do ciasta i dokładnie razem mieszamy.
  • Całość przekładamy do foremki keksowej, wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównujemy, posypujemy siemieniem lnianym i tymiankiem, przykrywamy bawełnianą ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia no około 10 minut.
  • Wyrośnięty chlebek wkładamy do gorącego piekarnika, pieczemy 40 minut w temperaturze 200 C.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked