Zdrowa i wspaniała

Truskawki na zimę

🍓DŻEM Z TRUSKAWEK

Pyszny domowy dżem, łatwy do przygotowania w tradycyjny sposób , bez zbędnych dodatków, żelów i tony cukru 🙂

 🍓Uważajcie na truskawki pryskane chemią, zawsze pytajcie! Szukajcie uczciwych sprzedających! Takimi truskawkami z opryskami chemicznymi, możemy sobie narobić więcej szkody niż pożytku.

Dżemik jest  rewelacyjny w smaku, króluje u mnie co roku, moje lato w słoiczku.

➡️🍓DŻEM Z TRUSKAWEK bez cukru 🙂

Potrzebujemy:

  • 1 kg truskawek
  • szczypta soli kłodawskiej (Dodatek soli sprawia, że z owoców wydobywa się naturalny cukier, owoce zachowują kolor i smak, metoda janginizacji).

Lub

  • 2 kg słodkich truskawek
  • Sok z jednej cytryny

Przygotowanie:

  • Truskawki umyć, oczyścić z ogonków, wsypać do dużego, szerokiego garnka, dodać szczyptę soli (nie więcej!) lub sok z cytryny i gotować na małym ogniu aż do wyparowania większości wody, (około 1,5- 2 godzin, wszystko zależy o rodzaju truskawek, jeśli mają dużo wody, to proces jest dłuższy, można nawet smażyć po 2-3 godziny przez 3 dni, aby uzyskać gęstą konsystencję.
  • Gdy truskawki są już gęste, gorące przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy na mokro lub na sucho.
  • Z jednego kilograma truskawek wychodzi mi 3 słoiczki dżemu.
  • Ważne jest, aby pokrywka była nowa! Zakładając starą mamy 50% szans na przetrwanie naszego dżemu :).

➡️🍓Dżem z truskawek i czereśni🍒

Pyszny domowy dżem bez grama cukru, a naprawdę słodziutki :O) Owoce mają w sobie tyle naturalnego cukru, że w zupełności wystarczy, aby dżem był słodki, nie ma potrzeby dosładzać cukrem, który nam po prostu szkodzi.

Potrzebujemy:

  • 2 kg truskawek🍓
  • 2 kg czereśni 🍒
  • 1-2 cytryny 🍋

Przygotowanie:

  • Truskawki, czereśnie umyć, oczyścić z ogonków i wyciągnąć pestki, wsypać do garnka, dodać sok z cytryny, mieszamy, gotujemy na małym ogniu aż do wyparowania większości wody, ( około 1,5- 3 godzin, wszystko zależy o rodzaju truskawek).
  • Smażymy tak długo, aż będzie miał odpowiednią dla nas konsystencje.
  • Gotowy dżem przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy na mokro lub na sucho.
  • Ważne jest, aby pokrywka była nowa! Zakładając starą mamy 50 % szans na przetrwanie naszego dżemu 🙂

🍓🍒🍓🍒🍓🍒🍓🍒🍓🍒🍓🍒🍓🍒🍓🍒🍓🍒🍓🍒🍓🍒🍓🍒

Pyszny domowy dżem słodzony daktylami dla osób, które lubią bardziej słodkie dżemy 🙂 Zero białego cukru ! słodziutki i zdrowy

➡️🍓Dżem truskawkowy z daktylami

Potrzebujemy:

  • 2 kg truskawek
  • około 200 g daktyli
  • 1 cytryna

Przygotowanie:

  • Daktyle zalewamy ciepłą wodą, tak aby były tylko zakryte, na około godzinę. Po tym czasie miksujemy daktyle na gładko.
  • Truskawki umyć, oczyścić z ogonków, wsypać do dużego, szerokiego garnka, gotować chwilę do puszczenia soku.
  • Gdy truskawki puszczą sok, dodajemy sok z jednej cytryny, mieszamy i długo gotujemy na małym ogniu aż do wyparowania większości wody, ( około 1,5- 4 godzin).
  • Dodajemy zmiksowane daktyle, dalej smażymy / gotujemy.
  • Gdy truskawki są już gęste, przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy na mokro lub na sucho.
  • Z jednego kilograma truskawek wychodzi mi około 3 słoiczki dżemu.
  • Ważne jest, aby pokrywka była nowa! Zakładając starą mamy 50 % szans na przetrwanie naszego dżemu 🙂
  • Wierzch możemy posypać cynamonem – zapobiega pleśni.

➡️Sok z truskawek🍓 (bez cukru) – smak lata w zimie..

Potrzebujemy:

  • 1 kg Truskawek🍓
  • 50-100 g miodu (ilość według gustu)
  • 1 cytryna

Przygotowanie:

  • Truskawki myjemy, szypułkujemy, wkładamy do garnka, dodajemy sok z jednej cytryny, gotujemy na małym ogniu, aż puszczą ładnie sok (około 10-15 min.)
  • Powstały sok zlewamy, przez sito, ponownie zagotowujemy, dodajemy rozpuszczony miód, mieszamy, rozlewamy do wyparzonych buteleczek lub słoików.
  • Pozostałe truskawki możemy doprawić jeszcze miodem i cytryną (lub nie 🙂 podsmażyć około 10 min i przełożyć do słoiczków. Dżemik ze względu na pozbawienie go soku ma mniej intensywny kolor, ale jest równie smaczny.

Pasteryzacja na mokro: W dużym garnku układamy ściereczkę, wkładamy słoiczki tak, aby się ze sobą nie dotykały, zalewamy wodą (aby woda sięgała do 3/4 słoiczka) gotujemy około 10-15 minut (od momentu zagotowania).
Pasteryzacja na sucho: słoiki układamy na głębokiej tacy piekarnika, luźno, aby się ze sobą nie stykały, nastawiamy piekarnik na max. 130 C, gdy piekarnik osiągnie temperaturę 130 C, wyłączamy piekarnik i pozostawiamy tam słoiki jeszcze około 40 min.

➡️Kompot z truskawek🍓

Szybki i prosty w przygotowaniu, rewelacyjny w smaku. Taki kompot truskawkowy otwierany w zimie jest pysznym wspomnieniem lata..

Potrzebujemy:

  • Truskawki 🍓
  • Woda +miód 🍯

Przygotowanie:

  • Truskawki myjemy, szypułkujemy, wkładamy do wyparzonych słoików.
  • Wodę gotujemy, dodajemy 1 łyżkę miodu na 500 ml przegotowanej gorącej wody (oczywiście możemy dać więcej jak kto woli) taką gorącą wodą zalewamy truskawki, zakręcamy, pasteryzujemy.
  • Pasteryzacja na mokro: W dużym garnku układamy ściereczkę, wkładamy słoiczki tak, aby się ze sobą nie dotykały, zalewamy wodą (aby woda sięgała do 3/4 słoiczka) gotujemy około 10-15 minut (od momentu zagotowania).
  • Pasteryzacja na sucho: słoiki układamy na głębokiej tacy piekarnika, luźno, aby się ze sobą nie stykały, nastawiamy piekarnik na max. 130 C, gdy piekarnik osiągnie temperaturę 130 C, wyłączamy piekarnik i pozostawiamy tam słoiki jeszcze około 40 min.
  • Ważne przy przygotowywaniu przetworów jest to, aby słoiki były wyparzone, a zakrętki (w miarę możliwości) wymieniane na nowe.

🍓🍒🍓🍒🍓🍒🍓🍒🍓🍒🍓🍒🍓🍒🍓🍒🍓🍒🍓🍒🍓🍒🍓🍒🍒🍓

🍓Królowa truskawka — Dlaczego warto ją spożywać ?

  • Truskawki należą do owoców niskokalorycznych, 100 g zawierają około 28 kcal.
  • Źródło witamin z grupy B (B1, B2, B6, PP) A, C (100 g to około 70 mg), E, K, a także kwas foliowy, flawonoidy i antocyjany.
  • Źródło minerałów: magnezu, potasu, fosforu, wapnia, cynku, manganu i żelaza.
  • Dzięki zawartości magnezu i potasu regulują pracę serca i układu nerwowego.
  • Dzięki obecności wapnia i manganu truskawki pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układu kostnego.
  • Truskawki, podobnie jak czosnek czy cebula, zawierają fitocydy.
  • Źródło antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki, spowalniają przy tym proces starzenia skóry oraz zapobiegają chorobom nowotworowym.
  • Mają właściwości oczyszczające i odtruwające.
  • Mają właściwości obniżające poziom „złego” cholesterolu LDL i trójglicerydów.
  • Truskawki mają niski indeks glikemiczny (IG = 40), dlatego ich smakiem mogą delektować się także chorzy na cukrzycę.
  • Dzięki obecności antocyjanów zmniejsza się prawdopodobieństwo tworzenia blaszek miażdżycowych.
  • Truskawki zawierają sporo pektyn, które ułatwiają pracę jelit,
  • Zawierają kwasy organiczne przyspieszające przemianę materii.
  • W jej składzie jest bromelina, enzym, który odpowiada za rozkład białka.
  • Zawarty w truskawkach kwas elagowy ma działanie antynowotworowe,
  • Występująca w truskawkach kwercetyna jest naturalnym środkiem przeciwzapalnym,
  • Działają moczopędnie (w 90% składają się z wody)
  • żółciopędne, a więc stymulują pracę wątroby i pęcherzyka żółciowego.
  • Według medycyny ludowej nawet liście truskawek mają właściwości zdrowotne. Robimy herbatę z suszonych liści truskawek. Herbatka łagodzi dolegliwości układu pokarmowego, odkaża jamę ustną, np. podczas bólu gardła. Świetnie sprawdzi się też w celu oczyszczenia organizmu z toksyn.

100 g truskawek

Energia – 33 kcal 

Białko – 0,7 g 

Tłuszcz – 0,4 g 

Węglowodany – 5,8 g 

Błonnik – 1,8 g 




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked