Gołąbki (bez ryżu)

Gołąbki niskowęglowodanowe bez udziału ryżu, na bazie mięsa i kalafiora 🙂 To pyszna i zdrowa alternatywa dla każdego z nas!

Gołąbki (bez ryżu)

Potrzebujemy:

  • ok. 15 sparzonych liści kapusty. W dużym garnku zagotowujemy wodę. Kapustę myjemy wykrajamy twardy głąb ze środka, wkładamy do wrzącej wody, gotujemy około 5 minut, wykładamy sparzone odchodzące liście kapusty.
  • 1-2 kalafiory (w zależności od wielkości)
  • około kilograma mięsa mielonego wieprzowego – z bezpiecznego źródła – nie z marketu!
  • 1-2 jajka
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • Około 1 l przecieru pomidorowego
  • Przyprawy: sól kłodawska, pieprz czarny, chili – ilość według gustu.

Przygotowanie:

  • Kalafior oczyszczamy, gotujemy aldente, drobno siekamy nożem.
  • Cebulę kroimy w kostkę podsmażymy na rumiano, dodajemy mięso mielone, sól , pieprz, chili, mieszamy i smażymy razem.
  • Robimy farsz: Do posiekanego drobno kalafiora dodajemy usmażone mięso, jajko, czosnek, mieszamy, dosmaczamy.
  • Farsz nakładamy na sparzone liście kapusty, formujemy gołąbki.
  • Układamy w brytfance, polewamy całość przecierem pomidorowym i zapiekamy (pod przykryciem), całość około 40 minut. Na koniec możemy posypać gołąbki serem kozim.
  • Jeżeli lubimy jeść gołąbki w większej ilości sosu, dorabiamy dodatkowy sos pomidorowy osobno, i polewamy gołąbki na talerzu




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked