Chleb

Chleb – czy jeszcze jest zdrowy?

Pieczony chlebek w zaciszu swojego domu to luksus, na który nie każdy może sobie pozwolić, nie dlatego że to droga sprawa tylko ze względu na czas. W dzisiejszych czasach ciężko być idealną mamusią, która ma idealnie w domu wyprane, wyprasowane, ugotowane danie pierwsze, drugie, chlebek, ciasto…choć na pewno wiele z nas chciałoby tak funkcjonować, to czasami się po prostu nie da. Matki od zawsze mają milion spraw na głowie, a tym samym muszą chodzić do pracy i zarabiać. Tak to już jest. Ale nie jest to nie możliwe…wymaga to od nas na pewno większego zorganizowania, bo przecież nie musimy piec chleba codziennie. Jest to luksus, na który stać każdego, kwestia tylko tego, czy chcemy to zrobić dla swojej rodziny. 

Dzisiaj wielu z nas omija pszenicę lub produkty zbożowe, jedni robią to, bo muszą, ze względu na alergię, drudzy, bo dbają o sylwetkę, a trzeci, bo jest moda na to, że wszystko zboże jest pryskane i nie nadaje się spożywania. Każdy ma po trochę swoje racje, alergicy mają mało do powiedzenia, muszą odstawić i koniec. Osoby dbający o wagę, omijają białe pieczywo i mają rację, bo są to tak zwane puste kalorie, zawierają tylko śladowe ilości witamin, minerałów i cennego błonnika pokarmowego, wszystko, co w ziarnie dobre, zostaje w procesach oczyszczania mąki odrzucone. Jednakże nie oznacza to, że pieczywo należy odrzucić. Jeśli ktoś tak myśli, to jest w błędzie. Produkty zbożowe powinny być głównym źródłem energii w diecie. Osoby na diecie nie powinny zrezygnować z pieczywa, ale powinni wiedzieć, po jaki chleb sięgać, by nie szkodzić figurze. Oczywiście jeśli chleb, to tylko z mąki ekologicznej.
Do takich chlebów należy:

Chleb żytni na zakwasie (bogaty w witaminy z grupy B, w tym kwasu foliowego, zawiera kwas mlekowy, który ułatwia trawienie i zapobiega zaparciom. Wspiera bakterie probiotyczne w jelitach, zwiększając odporność organizmu. Obecność błonnika pomaga w zaparciach i zapobiega nowotworom jelita grubego).

Chleb orkiszowy to źródło białka, witaminy A, D i E, cynku, miedzi, selenu, żelaza, wapnia. Orkisz ma właściwości krwiotwórcze, jest doskonałym budulcem mięśni. Przez występujące w nich sterole wspomaga funkcjonowanie serca oraz układ odpornościowy, a dodatkowo obniżają poziom złego cholesterolu. Spożywając pełnowartościowy chleb orkiszowy chronimy organizm i dajemy to, co najlepsze w zbożu ponieważ pieczywo orkiszowe wykonane jest z czystej, bogatej w błonnik mąki orkiszowej, w przeciwieństwie do pieczywa z oczyszczonej mąki pszennej. Jest to moja ulubiona mąka w kuchni.

Chleb pełnoziarnisty (z dodatkiem otrąb, pełnych ziaren, nasion, maku lub kminku. Zawiera 5 razy więcej żelaza, magnezu, miedzi oraz cynku od pieczywa jasnego. Jest bogaty w witaminy z grupy B oraz witaminę E i błonnik. Przyspiesza metabolizm i odchudzanie, dobrze wpływa na pracę układu nerwowego i zapobiega nowotworom jelita. Tylko uwaga! Bo duża zawartość błonnika może wywoływać wzdęcia i bóle brzucha.

Chleb razowy (z mąki razowej, w której przed zmieleniem z ziarna nie usuwa się zewnętrznej okrywy owocowo-nasiennej i która zawiera cenne składniki odżywcze. Im wyższy typ mąki, z której chleb jest pieczony, tym więcej w nim składników odżywczych min: białka, składników mineralnych, witamin i błonnika. Mąka razowa to typ 2000, a więc zawartość popiołu (czyli substancji mineralnych) w niej wynosi nie więcej niż 2%. Zawiera polifenole, lignany oraz kwas fitynowy, które mogą obniżać poziom cholesterolu, regulują ilość cukru we krwi, więc pomaga w odchudzaniu.

Ogólnie powinniśmy sięgać jak najczęściej po chlebek upieczony na zakwasie, ponieważ podczas fermentacji zakwasu powstaje kwas mlekowy, który poprawia pracę przewodu pokarmowego poprzez aktywację enzymów trawiennych, a dodatkowo wspomaga proces wydalania, skutecznie zapobiegając zaparciom. Kwas mlekowy ma też wpływ na skład mikroflory przewodu pokarmowego.
Do takiego chleba mogą być dodane m.in. nasiona słonecznika, sezam, siemię lniane. Prawdziwy chleb razowy na zakwasie powinien być ciężki i zbity. Pieczywo lekkie i „napompowane”, to najczęściej pieczywo pszenne zabarwione np. karmelem i niestety nie ma to nic wspólnego z prawdziwym chlebem.

Produkty zbożowe są ważne w naszej piramidzie żywieniowej, tylko ostatnimi czasy, ciężko znaleźć rolnika, który uczciwie przyzna się czy pryska swoje zboże. Jest to przykre, bo popularny roundup, który jest katastrofalny w skutkach dla naszego organizmu (powoduje między innymi nieodwracalne uszkodzenia ludzkiego płodu), sprzedaje się jak świeże bułeczki, rolnicy, by osiągnąć efekt leją go 3-4 krotnie więcej, przy czym okres karencji przy takich dawkach wydłuża się o parę dobrych lat. Oczywiście nikt nie pozostawia pola na 3-4 lata po oprysku tylko zasadza z roku na rok, pryskając rok w rok. A co to oznacza, dla nas? Że chleb z takiej mąki to trucizna, która wcześniej czy później pokaże swoje oblicze. 

Zdrowe produkty są nam potrzebne!tylko gdzie ich szukać ? Odpowiedz to dookoła nas… mamy na to wpływ, bo jeśli my sami będziemy zwracać na to uwagę, jeśli będziemy kupować tylko od rolników, którzy mają sumienie i robią to dla ludzi, to wpłyniemy na zmianę.

Zboże jest bardzo wartościowe, ale tylko takie, które nie jest pryskane. Szukajmy takich źródeł, jest to możliwe, wystarczy popytać, podzwonić, sprawdzić, jest co raz więcej grup, gdzie ogłaszają się młodzi rolnicy, oczywiście koniecznie sprawdzić należy źródło, bo fałszywych ludzi też nie brakuje. To jest czasochłonne, ale jeśli już najdziemy źródło to mamy przynajmniej pewność, że smażąc naleśniki swojemu dziecku, nie podajemy mu trucizny na talerzu.

Świeżutki pachnący domowy chlebek
Chleb orkiszowy z mlekiem kokosowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.