Rozgrzewająca moc zupy

Krem brokułowy

Warzywne zupy powinny stanowić jeden z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. To porządna porcja wartościowych warzyw dla dzieci.  Odpowiednio zrobiona zupa stanowi wartościowy, pożywny posiłek, ale aby taki był, musi być przygotowywany z dobrej jakości składników, dlatego też polecam znaleźć w okolicy rolnika, ze zdrowymi, bez chemii warzywami.

EKSPRESOWA- Pyszna – zdrowa zupka!

Potrzebujemy:

  • Pół brokuła
  • 2 duże ziemniaki
  • 1 marchewka 
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 ml śmietany z orzechów nerkowca
  • Lubczyk
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  • Do garnka wlewamy 1-1.5 wody, wkładamy wszystkie warzywa pokrojone w większe kawałki, dodajemy sól i lubczyk, gotujemy do miękkości. Gdy warzywa są już miękkie, dodajemy czosnek i wszystko dokładnie miksujemy. Do gładkiego kremu dodajemy śmietankę, dosmaczamy solą i pieprzem.
Krem brokułowy ze śmietaną z nerkowców i czarnym sezamem

Dlaczego warto jeść brokuły…?

  • Są najcenniejszym warzywem o działaniu przeciwnowotworowym, zawierają cały zestaw substancji antynowotworowych od naturalnych przeciwutleniaczy tj. karotenoidy i witamina C, przez błonnik do substancji oczyszczających organizm z różnego typu związków sprzyjających powstawaniu nowotworów.
  • Poprzez zawartość karotenoidów (luteinę i zeaksantynę) przeciwdziałają procesom prowadzącym do degeneracji plamki żółtej oka. Ponadto zawartość karotenoidów sprawia, że brokuły sprzyjają utrzymaniu jędrnej, gładkiej skóry oraz sprężystych stawów.
  • Dzięki swoim właściwościom bakteriobójczym wspomagają walkę z helicobacter pylori, bakterią, która wywołuje wrzody i może się przyczynić do rozwoju raka żołądka.
  • Dostarczają bardzo dużo potasu wzmacniającego serce oraz kwasu foliowego — dlatego polecane jest dla kobiet w ciąży.
  • Bogate źródło witamin z grupy B i C, dzięki temu wzmacnia nam układ odpornościowy.
  • Duża zawartość wapnia, razem z witaminą C, która poprawia jego przyswajalność. (zawartość wapnia podobna do zawartości wapnia w produktach mlecznych).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.