Sałatka warzywna – zimowa

Fajna sałatka warzywna, zimowa, idealnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu zimową porą, kiedy ciężko o dobre warzywa. U mnie w spiżarce co roku 🙂

Sałatka warzywna – zimowa

Potrzebujemy: ( wychodzi około 4 słoiki 0,5l 0,7 )

  • Pół kapusty
  • 4 marchewki
  • 2 papryki
  • 4 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • Pół łyżeczki czarnego pieprzu
  • Pół łyżeczki chilli

Zalewa:

  • 200 ml octu
  • 60 ml oliwy
  • 60 g miodu
  • 5 liści laurowych (połamanych
  • 10 ziaren angielskich
  • 1 łyżka pieprzu czarnego (ziarno)
  • 1 łyżka soli kłodawskiej

Przygotowanie:

  • Kapustę drobno poszatkować. Marchewkę obrać i zetrzeć na dużych oczkach. Paprykę oczyścić i pokroić w cienkie paski. Cebulę pokroić w piórka. Do warzyw dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, pieprz i chili, wymieszać wszystko razem.
  • Do garnka wlać ocet, oliwę, miód, dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, sól, zagotować i wlać do warzyw, ponownie dokładnie wymieszać i odstawić na 2-4 godzin.
  • Po tym czasie sałatkę przekładamy do słoików, dolewając pozostały sok, aby sałatka była pokryta sokiem.
  • Jeżeli mamy za mało soku (zalewy), możemy dorobić trochę ( metoda na szybko) – zmieszaj wodę przegotowaną z odrobiną miodu i ewentualnie solą. Dolej do słoików, aby ogórki były całe w soku.
  • Gotowe słoiki zakręcamy i wstawiamy do pasteryzacji.

Pasteryzacja na mokro: W dużym garnku układamy ściereczkę, wkładamy słoiczki tak, aby się ze sobą nie dotykały, zalewamy wodą (aby woda sięgała do 3/4 słoiczka) gotujemy około 10-15 minut (od momentu zagotowania).




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked