Żywienie wzmacniające układ odpornościowy.

Układ odpornościowy odpowiada za wszystko, co się dzieje w naszym organizmie, (oczywiście oprócz chorób genetycznych), to od niego zależy czy choroba, wirus się rozwinie czy nie. Nasz organizm jest tak stworzony, że zawsze dąży do homeostazy — czyli wewnętrznej równowagi, więc jeśli chorujemy, coś się złego dzieje w organizmie, organizm to próbuje naprawić, aby przywrócić równowagę, czasami jednak nie daje rady… i wtedy chorujemy. A kiedy nie daje rady? Wtedy kiedy nie ma wszystkich niezbędnych substancji, które są mu do tego potrzebne, czyli odpowiednie białka, witaminy, minerały itd. , które dostarczamy do organizmu razem z pożywieniem. Dlatego tak bardzo ważne jest, aby ta żywność była zdrowa, ekologiczna, naturalna bez dodatków, bez konserwantów, które niszczą produkt. Największą przeszkodą dla układu odpornościowego w walce o nasz organizm, są metale ciężkie, pasożyty oraz cała lista różnego rodzaju toksyn, a każda toksyna wywołuje stres oksydacyjny (kiedy liczba wolnych rodników jest zbyt duża i do ich dezaktywacji mamy za mało naszych własnych substancji przeciwutleniających, w organizmie dochodzi do zbyt dużej liczby reakcji utleniających). Stres oksydacyjny robi spustoszenie w naszym organizmie, jego efektem jest starzenie się całego organizmu, powstawanie szkodliwych substancji w organizmie, które prowadzą do bardzo poważnych chorób z nowotworami włącznie. Dochodzi do ogólnoustrojowych, przewlekłych stanów zapalnych, upośledzenia wewnątrzkomórkowych procesów oddychania, mutacji komórek, itd.

Więc jeśli chcemy zadbać o nasz układ odpornościowy, aby zwalczał nam choroby, musimy podać mu odpowiednie paliwo do działania. A nasze paliwo to zdrowa żywność, dlatego zadbajmy o to, aby w każdym posiłku znalazły się produkty będące dobrym źródłem składników odżywczych, które wspierają i wzmacniają system immunologiczny. Bo witaminy i minerały to nasze lekarstwa, po prostu wprowadźmy je do naszej diety i nie chorujmy!

Co jest ważne w żywieniu, jeśli chcemy wzmocnić układ odpornościowy?

A więc:

  • Witamina C

To bardzo silny przeciwutleniacz zapobiega infekcjom wirusowym i bakteryjnym. Witamina C ma zdolność usuwania metali ciężkich. Inną substancją wspomagającą proces usuwania metali ciężkich przez witaminę C jest siarka, której naturalnym źródłem jest np. czosnek, cebula, jajka, imbir czy brokuły. Witamina C jest potrzebna, aby kolagen był odpowiednio zbudowany i powstawały silne wiązania krzyżowe.

W przypadku choroby (nawet ból zęba) należy stopniowo zwiększać ilość spożywanej witaminy C, aż do wystąpienia lekkiego rozwolnienia, wtedy należy jej ilość zmniejszyć tak, aby do rozwolnienia nie dochodziło, ale nie przestawać brać! Można zacząć od połowy łyżeczki spożywanej co 1 godzinę. Organizm w stanie chorobowym toleruje nawet bardzo duże dawki witaminy C. To znaczy , kiedy jesteśmy chorzy, wtedy bez problemu spożyjemy nawet 30-50 gram witaminy C w czasie 24 godzin. Kiedy organizm już poradził sobie z chorobą, wtedy zaledwie 4 gramy, a nawet mniej mogą wywołać biegunkę. Po ustaniu stanu chorobowego nie przestawać brać witaminy C jeszcze przez dwa do trzech dni, ale już w mniejszych ilościach.

Źródło: Ukryte terapie cz.1 – Jerzy Zięba

Według tego, co twierdzi autorytet w tej dziedzinie Dr Robert F. Cathcart, jeśli chodzi o zastosowanie witaminy C, znacznie wygodniejszym sposobem określenia zapotrzebowania organizmu na witaminę C w danym momencie, jest wykorzystywanie zjawiska tolerancji układu pokarmowego. Doktor zauważył bowiem, że ilość witaminy C podanej doustnie, jaka może być tolerowana przez układ pokarmowy bez występowania biegunki, jest ponad 10 razy większa w przypadku organizmu chorującego, niż kiedy ta sama osoba jest zdrowa. Czyli w stanie zdrowym biegunkę wywoła już podanie doustnie np. 2 g witaminy C, to jeśli ta sama osoba jest poważnie chora, wtedy podanie nawet 30 g biegunki nie wywoła. Próg tolerancji można łatwo ustalić. Stopniowo, np. regularnie co godzinę lub co dwie zwiększa się ilość spożywanej witaminy C. Robi się tak dotąd, aż zaczyna się pojawiać lekka biegunka. Wtedy należy zmniejszyć ilość spożytej witaminy C o np. 1 gram i nadal kontynuować.

Źródło: Ukryte terapie cz.1 – Jerzy Zięba

Stosuje witaminę C na większość dolegliwości, pomaga w każdym przypadku, wyciąga z każdego przeziębienia 🙂 Najlepsza witamina C, według mnie, to ta z dzikiej róży. Często robię ją sama, jak ? Zerknij TU lub kupuje mieloną 100% dziką różę, ze sprawdzonego źródła.

ŹRÓDŁA: owoce dzikiej róży około (w 100 g jest około 250-800 mg), papryka (w 100 g jest około 120-200 mg), kiwi (w 100 g jest 84 mg), jagody, cytrusy, agrest, porzeczki czarne (w 100 g jest 182,6 mg),maliny, truskawki (w 100 g jest 66,0 mg), morele, cytryna (w 100 g jest około 40-60 mg), pomarańcze (w 100 g jest 49,0 mg), natka pietruszki (w 100 g jest 177,7 mg), kapusta (w 100 g jest 48,0 mg), kalarepa (w 100 g jest około 70 -100 mg), pomidory, ziemniaki , brokuły (w 100 g jest około 65-150 mg), jarmuż, szpinak  (w 100 g jest około 40-80 mg), szparagi.

  • Rutyna

Jest niezbędna do właściwego wchłaniani i funkcjonowania wcześniej wspomnianej witaminy C. Uszczelnia ściany naczyń włosowatych, dzięki czemu stają się one bardziej odporne na atak wirusów i bakterii.

ŹRÓDŁA: rutynę możemy znaleźć w białej skórce i błonkach owoców cytrusowych, w brzoskwiniach, gryce, jagodach, wiśniach, owocach dzikiej róży.

  • Kwercetyna

Należy do bioflawonoidów i jest przeciwutleniaczem, który w połączeniu z witaminą C wykazuje właściwości antywirusowe.

ŹRÓDŁA: najlepszym naturalnym źródłem kwercetyny jest cebula, szalotka, jabłka i czosnek.

  • Beta-karoten

To roślinna prowitamina, z której organizm tworzy witaminę A. Beta- karoten należy do przeciwutleniaczy. Zwiększa odporność na infekcje układu oddechowego oraz wspomaga funkcjonowanie układu immunologicznego.

ŹRÓDŁA: ciemnozielone i żółte warzywa (np papryka), marchew, pomarańczowe owoce (np. morele).

  • Związki siarki

Siarka to naturalny antybiotyk, powinniśmy wprowadzać ją do menu zawsze przy infekcjach bakteryjnych, jak angina, zapalenia gardła i przy trudno gojących się ranach.

ŹRÓDŁA: czosnek, cebula, por, szalotka, szczypiorek, rzeżucha. Powinniśmy jeść to na surowo, aby nie stracić jej wartości.

  • Witamina E

Witamina E  Jest uznawana za  najsilniejszy przeciwutleniacz. Jest najlepsza  w usuwaniu wolnych rodników, przez które szybciej się starzejemy i chorujemy na choroby układu krążenia. Witamina E  zapobiega powstawaniu  skrzepów i rozpuszcza te, które już istnieją. Dzięki niej system odpornościowy nie musi stale regenerować uszkodzonych komórek i w ten sposób sam się wzmacnia.

ŹRÓDŁA: (witamina E rozpuszcza się w tłuszczach)olej rzepakowy tłoczony na zimno (w 100 g jest 29,05 mg), makrela, orzechy włoskie (w 100 g jest 2,6 mg), migdały (w 100 g jest 24 mg), żółtko, masło (w 100 g jest 2,52 mg), kiełki i zarodki, otręby (w 100 g jest 3,81 mg), płatki owsiane (w 100 g jest 1,80 mg), natka pietruszki (w 100 g jest 3,16 mg), szpinak, jarmuż (w 100 g jest 1,7 mg), kapusta, brokuły, kukurydza, groch, dynia, pomidory, porzeczki czarne, mak (w 100 g jest 1,8 mg), soja, owoce dzikiej róży.

  • Selen 

Działa głównie w parze z witaminą E, wzmacniając się wzajemnie. Selen jest również silnym przeciwutleniaczem, zapobiega chorobom układu krążenia, nowotworom, starzeniu się organizmu.

ŹRÓDŁA: orzechy brazylijskie ( w 100 g jest 102 ug, jeden orzech brazylijski pokrywa dzienne zapotrzebowanie na selen) podroby, owoce morza, warzywa zielonolistne, kukurydza, brokuły, cebula, pomidory, tuńczyk, czosnek ( w 100 g jest 14,2 ug) otręby, ryż brązowy.

  • Żelazo

Żelaz odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Jest składnikiem każdej cząstki hemoglobiny, dzięki niemu w płucach cząsteczki tlenu przenoszone są do wszystkich komórek organizmu. Jeśli w organizmie brakuje żelaza to niszczące szkodliwe drobnoustroje i pozostałe komórki odpornościowe tracą zdolność działania.

ŹRÓDŁA: wątroba (w 100 g jest 18 mg) ,nerki, ziarna zbóż, ciemny chleb, otręby pszenne (w 100 g jest 10,5 mg) płatki owiane, siemię lniane (w 100 g jest 5,7 mg), nerkowce (w 100 g jest 6,6 mg) , fasola, groch, kasze, kuskus, nasiona strączkowe, szpinak (w 100 g jest 30 mg)  , szczypiorek, brokuły, buraki, winogrona, kakao (w 100 g jest 36 mg) morele (w 100 g jest 6,3 mg) , mięso, drób., ryby , jajka (w 100 g jest 2,2 mg) , pomidor suszony (w 100 g jest 9,1 mg)

  • Cynk

Jest niezbędny do prawidłowego działania układu odpornościowego. Enzymy, które biorą udział np. w wytwarzaniu przeciwciał, tylko wtedy mogą pełnić swoje funkcje, gdy mają do dyspozycji wystarczającą ilość tego pierwiastka.

ŹRÓDŁA: ostrygi (w 100 g jest 10 mg) , mięso indyka, drożdże, mleko, rośliny strączkowe, kiełki pszenicy (w 100 g jest 10 mg) , pestki dyni i słonecznika, ziarna sezamu (w 100 g jest 9,6 mg) , cebula i czosnek.

  • Magnez

Magnez plus wapń to naturalny lek uspokajający. Dzięki czemu łagodzi negatywne skutki stresu i wzmacnia układ odpornościowy organizmu.

ŹRÓDŁA: produkty zbożowe (ciemne pieczywo), płatki owsiane (w 100 g jest 129 mg) , kiełki zbóż, otręby (w 100 g jest 490 mg) , drożdże piwowarskie, kasza gryczana, groch, fasola, soja , ziemniaki pieczone, pestki dyni (w 100 g jest 540 mg) kukurydza, warzywa liściaste, natka pietruszki (w 100 g jest 300 mg) , mlecz, orzechy, migdały (w 100 g jest 296 mg) , mak, kasztany, mleko, jogurt, tofu, figi, banany, kakao (w 100 g jest 420 mg) , czekolada, suszone owoce.

  • Wapń

Wapń bardzo dobrze współpracuje z witaminą C. Uszczelnia naczynia krwionośne i zapobiega wnikaniu wirusów do organizmu! Dlatego chroni nas przed przeziębieniem i grypą, a gdy już chorujemy, łagodzi przykre objawy.

ŹRÓDŁA: jogurt, kefir, sery żółte (w 100 g jest 800 mg) , mleko, sardynki (w 100 g jest 330 mg) , szproty, łosoś, jaja, pieczywo, otręby, mąki, groch, pestki słonecznika, suszone owoce, sezam (w 100 g jest 700 mg) , orzechy, migdały (w 100 g jest 250 mg) , szpinak gotowany (w 100 g jest 600 mg) , jarmuż (w 100 g jest 157 mg), brokuły, kapusta, fasola (w 100 g jest 163 mg) , soja, morele, mak (w 100 g jest 1266 mg!!) , natka pietruszki (w 100 g jest 193 mg), figi (w 100 g jest 203 mg)

  • Witamina D + K2-MK7

Receptory witaminy D znajdują się na każdej komórce człowieka, dlatego tak bardzo ważne jest, żeby w naszym organizmie było jej wystarczająca ilość. Najlepsza witamina D to oczywiście ze słoneczka należy przebywać na nim w godzinach 11-14 wtedy dociera do ziemi najwięcej światła UVB. I jeśli jest to możliwe, to nie należy myć skóry po jej naświetlaniu, ponieważ witamina D wytworzona na skórze potrzebuje 48 godzin do wchłonięcia. Wszystko fajnie, szkoda tylko, że wtedy większość z nas jest w pracy i słoneczko tam jest sztuczne :(.

W pożywieniu występuje w pokarmach pochodzenia zwierzęcego, takich jak tłuste ryby (węgorz świeży 1200 IU/100 g), ryby z puszki (tuńczyk, sardynki) 200–300 IU/100 g, jaja (20–50 IU/żółtko), mleko (0,4–1,2 IU/100 ml), ser żółty (7,6–28 IU/100 g), w niewielkich ilościach występuje też w ciemnozielonych warzywach liściastych. Oczywiście, aby ta witamina była w tych produktach muszą to być zdrowe produkty od rolnika (mleko, sery). Niestety w dzisiejszych czasach zmuszeni jesteśmy suplementować witaminę D.

Konieczne jest badanie metabolitu witaminy D określanego jako 25(OH). Ilość witaminy D należy dostosować do siebie w zależności jaki jest jej poziom we krwi tzn. 25(OH), powinien wynosić od 50 do 70 ng/ml, należy to kontrolować . Jeżeli w organizmie występuje jakiś stan chorobowy, poziom powinien być jeszcze wyższy.

Jeżeli suplementujemy witaminę D, koniecznie należy dodawać witaminę K2- MK7 w ilościach nie mniejszych niż 100 mikrogramów. Bezpieczna dawka dzienna witaminy D to 10 000 IU. Witamina K2 zabezpiecza przed wieloma chorobami i nie wykazuje własności toksycznych. W przypadku suplementacji witaminą D należy zwiększyć dawkę witaminy K2 do 200 lub 300 mikrogramów.

Witaminy D i K2 należy spożywać zawsze z posiłkiem zawierającym tłuszcz!

  • Probiotyki – to najlepsze lekarstwo na nasze jelita, które są odpowiedzialne za wszystko, co się dzieje u nas. Chcemy być zdrowi ? To musimy mieć zdrowe jelita. Idealne są do tego przetwory mleczne fermentowane np. kefir, zsiadłe mleko itd ale tylko z mleka niepasteryzowanego, wiejskiego. Mleko z marketu nie jest mlekiem, to produkt niebezpieczny dla Twojego dziecka. Jak zrobić zsiadłe mleko czy jogurt ? To bardzo proste ! zerknij TU

ŹRÓDŁA: zsiadłe mleko, maślanka, kefir, serwatka, jogurt, sok z kiszonej kapusty i kiszonego buraka.

  • Woda – nawodnienie organizmu

Tylko w odpowiednio nawodnionym organizmie komórki odpornościowe mogą swobodnie krążyć. Nawodniony organizm to moc i energia….nawodniony organizm plus zdrowe odżywianie bez chemii to nasze ZDROWIE!!

Ile wody powinniśmy pić?

Jak obliczyć ilość wody dla nas: Według fachowców w tej dziedzinie opublikowany przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) przyjmuję się, że: 1 spożytą kilokalorię (1 kcal) powinniśmy przyjąć 1 mililitr (1 ml) wody – to znaczy, że jedząc 1500 – 2000 kcal dziennie, powinniśmy wypijać 1,5 – 2 litry wody.
Inna metoda wyliczenia zapotrzebowania na płyny bierze pod uwagę masę naszego ciała:
1 litr wody na każde 30 kg masy ciała, podziel swoją masę ciała przez 30.
Przykładowo ja ważę 43 kg. powinnam wypijać 1,4 litra dziennie. Oczywiście nie wypijamy wszystkiego na raz, tylko przez cały dzień, w małych ilościach, wypicie zbyt dużych ilości na raz, powoduje złe samopoczucie i wypłucze wartościowe minerały.

Jeszcze raz …O co trzeba zadbać?

  • Zdrowa żywność przede wszystkim, nie z marketu! 
    Zadbajmy o jelita, wszystko zaczyna się od nich, oczyszczajmy organizm z toksyn i metali ciężkich, – pięknie działa nam tu witamina C, środek odżywczy i oczyszczający dla organizmu (więcej na ten temat w książce Ukryte Terapie, bardzo dokładnie opisane, potwierdzone publikacjami medycznymi). 
  • Zadbaj koniecznie o profilaktyczny poziom metabolitu witaminy D określanego jako 25 (OH), powinien wynosić od 50 do 70 ng/ml.
  • Witaminy z grupy B (rozpuszczalne w wodzie)
  • Cynk
  • Selen — odgrywa ogromną rolę w budowaniu siły układu odpornościowego.
  • Magnez-kąpiele magnezowe (do wanny wsypujemy pół szklanki soli magnezowej, pół szklanki sody oczyszczonej, moczymy się w gorącej wodzie około 15-20 minut),
  • Suplementacja witamin ADEK (witaminy rozpuszczalne w tłuszczach)
  • Woda (nawodnienie organizmu)

Dodatkowo warto dodać :

  • Kurkumina – działa silnie przeciw zapalnie. Dodaje nam życia! Przez swoje działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne posiada właściwości przeciwnowotworowe, działa przeciwbólowo i poprawia samopoczucie.
  • Jod, który zabezpiecza organizm przed patogenami.
  • Mumio — rosyjskie złoto, ze sprawdzonego źródła, uważajcie na podróbki.
  • CBD — jest podstawowym elementem biorącym udział w każdej reakcji, w której nasz organizm usuwa toksyny.

Pamiętaj tylko zdrowe produkty leczą nam organizm!!!

*Wpis służy wyłącznie do celów informacyjnych i wyraża zdanie założycielki bloga.

ŹRÓDŁO: Jedzenie które leczy Barbara Jakimowicz-Klein, Ukryte terapie – Jerzy Zięba, wywiad Dr. Hubert Czerniak, Program dietetyczny.




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked