Zdrowa i wspaniała

Żurek na białej kiełbasie

Żurek jedna z pierwszych zup, które gościły na naszych stołach, pyszny rozgrzewający z bogactwem dodatków warzywnych, jajek i kiełbasy. To mój żurek idealny, swój smak zawdzięcza przygotowanemu wcześniej zakwasowi. To on decyduje o smaku całej potrawy, dlatego warto zrobić go samodzielnie ( Przepis TU).

Potrzebujemy :

  • Ugotowane ziemniaki (ilość według uznania)
  • Ugotowane jajka (ilość według uznania)
  • 4 surowe białe kiełbaski (kiełbaski od zaufanego gospodarza, bez konserwantów)
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • Kawałek selera
  • 7 ząbków czosnku
  • około 4 grzyby suszone
  • Zakwas na Żurek (jak zrobić zerknij TU)
  • 2-4 łyżki śmietany słodkiej (roślinnej lub zwierzęcej)
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • Liść laurowy
  • 4 ziela angielskie
  • 4 kuleczki pieprzu czarnego
  • Sól i pieprz

Przygotowanie :

  • Do garnka wlewamy około 2 litrów wody, wkładamy kiełbaski, włączamy gotowanie, kiedy woda zacznie wrzeć, powstaną szumowiny, które starannie zbieramy.
  • Następnie do garnka wkładamy marchewkę, pietruszkę, seler, grzyby, czosnek, przyprawy: lubczyk, majeranek, ziele angielskie, pieprz czarny, liść laurowy, gotujemy około 40 minut.
  • Po tym czasie z garnka wyjmujemy warzywa i kiełbasę, wlewamy zakwas (żytni), ilość w zależności, jaki jest preferowany smak, kwaśny, czy mniej kwaśny, dodajemy dwie łyżki śmietany, zagotowujemy, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem.
  • Z białej kiełbasy ściągamy osłonkę, kroimy w dość grube kawałki i dodajemy do żuru.
  • Ugotowane ziemniaki kroimy w kostkę, wykładamy do talerza (możemy też dodać pokrojone w drobną kostkę warzywa z wywaru), dodajemy ugotowane jajko w kawałkach, zalewamy żurkiem, posypujemy świeżą natką pietruszki.

Z warzyw ugotowanych wywarze, możemy zrobić pastę warzywną na kanapki 🙂 lub po prostu zjeść z żurkiem.

Propozycje past warzywnych 🙂




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked