Żurek jedna z pierwszych zup, które gościły na naszych stołach, pyszny rozgrzewający z bogactwem dodatków warzywnych, jajek i kiełbasy. To mój żurek idealny, swój smak zawdzięcza przygotowanemu wcześniej zakwasowi. To on decyduje o smaku całej potrawy, dlatego warto zrobić go samodzielnie ( Przepis TU).
Potrzebujemy :
- Ugotowane ziemniaki (ilość według uznania)
- Ugotowane jajka (ilość według uznania)
- 4 surowe białe kiełbaski (kiełbaski od zaufanego gospodarza, bez konserwantów)
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- Kawałek selera
- 7 ząbków czosnku
- około 4 grzyby suszone
- Zakwas na Żurek (jak zrobić zerknij TU)
- 2-4 łyżki śmietany słodkiej (roślinnej lub zwierzęcej)
- 1 łyżeczka lubczyku
- 1 łyżeczka majeranku
- Liść laurowy
- 4 ziela angielskie
- 4 kuleczki pieprzu czarnego
- Sól i pieprz
Przygotowanie :
- Do garnka wlewamy około 2 litrów wody, wkładamy kiełbaski, włączamy gotowanie, kiedy woda zacznie wrzeć, powstaną szumowiny, które starannie zbieramy.
- Następnie do garnka wkładamy marchewkę, pietruszkę, seler, grzyby, czosnek, przyprawy: lubczyk, majeranek, ziele angielskie, pieprz czarny, liść laurowy, gotujemy około 40 minut.
- Po tym czasie z garnka wyjmujemy warzywa i kiełbasę, wlewamy zakwas (żytni), ilość w zależności, jaki jest preferowany smak, kwaśny, czy mniej kwaśny, dodajemy dwie łyżki śmietany, zagotowujemy, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem.
- Z białej kiełbasy ściągamy osłonkę, kroimy w dość grube kawałki i dodajemy do żuru.
- Ugotowane ziemniaki kroimy w kostkę, wykładamy do talerza (możemy też dodać pokrojone w drobną kostkę warzywa z wywaru), dodajemy ugotowane jajko w kawałkach, zalewamy żurkiem, posypujemy świeżą natką pietruszki.
Surowa biała kiełbasa Szumowiny Zakwas
Z warzyw ugotowanych wywarze, możemy zrobić pastę warzywną na kanapki 🙂 lub po prostu zjeść z żurkiem.
Propozycje past warzywnych 🙂