Szakszuka

Szakszuka to świetny pomysł na śniadanie, kolację a nawet obiad! To posiłek dodający dużo mocy, prosty w przygotowaniu i kolorowy. Gwarantuje wam, że po takim posiłku, będzie super samopoczucie, będzie dużo energii do działania i lepiej zaczniecie dzień 🤩

Szakszuka

Potrzebujemy :

  • 2 pomidory lub w zimie przecier z pomidorów.
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • Szczypiorek /kiełki
  • Sól kłodawska i pieprz
  • Zielenina do wyboru: sałata, rukola, szpinak
  • Masło klarowane

Przygotowanie:

  • Cebulkę zrumieniamy na maśle klarowanym z solą i pieprzem, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory 🍅 lub przecier pomidorowy, mieszamy, wbijamy 2 jajka, dodajemy sól i pieprz, zakrywamy pokrywką na chwilę aby białko się ładnie ścięło, ale nie za długo, żółtka mają pozostać płynne.
  • Na talerzu układamy rukolę, przekładamy gotową szakszuke, posypujemy świeżym szczypiorkiem lub kiełkami.

Szakszuka w wersji z papryką (kiedy nie ma sezonu na soczyste pomidory)

Potrzebujemy :

  • 1 cebula
  • Kawałek papryki żółtej i czerwonej
  • 2 jajka
  • Szczypiorek /kiełki
  • Rukola
  • Przecier pomidorowy
  • Sól kłodawska i pieprz
  • Masło klarowane

Przygotowanie :

  • Na maśle klarowanym zrumieniamy cebulę, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, chwilę razem dusimy.
  • Następnie zalewamy przecierem pomidorowym w ilości takiej, aby zakryły paprykę , wbijamy 2 jajka, solimy i pieprzmy, zakrywamy na chwilę pokrywką, aby białka ładnie się ścięły ale na tyle krótko, aby żółtka pozostały płynne.
  • Na talerzu układamy rukolę, przekładamy gotową szakszuke, posypujemy świeżym szczypiorkiem lub kiełkami.

♥️




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked